Gezien op SamanaTV

Een aflevering van SamanaTV gezien en er iets interessants opgepikt? Hier vind je meer over infosessies, projecten, oproepen,… die je zag voorbij komen in de aflevering!

Seizoen 1

Seizoen 2

Seizoen 3

Aflevering 1

Klein geluk van de mantelzorger

Mantelzorger zijn is iets wat je meestal overkomt: je partner, ouder, kind of vriend wordt ziek en jij neemt een deel van de zorg op je. Mantelzorger zijn vergt ook heel wat van je. Het is daarom belangrijk niet te vergeten goed voor jezelf te zorgen.

Samana maakte het boek ‘Klein geluk voor de mantelzorger in Vlaanderen’, een boek vol ‘recepten’ en tips om je aan de slag te gaan rond je eigen mantelzorgsituatie. Dit boek vind je hier.

Je vindt de workshops hier.

July’s droom

Kan jij July helpen? Zij wil graag haar kunstwerken tentoonstellen in de buurt van Ieper. Kan jij haar helpen of ken je iemand die dat kan? Laat het ons weten op tv@samana.be

Aflevering 2

Zelfzorg voor mantelzorgers

Soms kan je als mantelzorger wat ondersteuning gebruiken. Samana helpt je daarbij.

‘Zelfzorg voor mantelzorgers’ is een online training waarmee je je draagkracht vergroot. Meer info vind je hier. 

Ondeugende zorg

Ondeugende zorg is een ode aan die kracht, in het besef dat zorg altijd onvolmaakt is.

Via getuigenissen, praktijkverhalen en dialoog gaan Linus Vanlaere en Roger Burggraeve op zoek naar nieuwe en onverwachte perspectieven. Meer info vind je hier.

Online training bindweefselaandoening

Fabienne wil mensen met een bindweefselaandoening een hart onder de riem steken en ze helpen sneller aan informatie te komen. Daarvoor heeft ze mensen nodig die helpen om een website te bouwen en te onderhouden, en die social content kunnen maken. Herken jij je hierin? Contacteer ons dan snel via tv@samana.be

Boodschappenlijn

Als je zelf niet meer kunt instaan voor je boodschappen, kan je beroep doen op de Samana Boodschappenlijn.
Dat is een gratis telefoonlijn die voor jou op zoek gaat naar een vrijwilliger in je buurt die jouw boodschappen aan huis komt leveren. Meer info vind je hier.

Zorgenmeisje

Zorgenmeisje is het aangrijpende verhaal van Frauke Cosaert en Marie, van een buitengewoon gewoon gezin op hun levenstocht. Wanneer een zorgenkind in je gezin wordt geboren, staat je hele leven op zijn kop. Je zekerheden veranderen in grote vraagtekens.Het is een hoopvol verhaal, want gaandeweg leren ze nieuwe vriendschappen koesteren, gedeelde zorg omarmen en elke kleine stap op applaus onthalen. Meer info vind je hier.

Effen Weg

Effen Weg is ontstaan door een samenwerking tussen de Vlaamse Pijnliga vzw en Mattias Furniere, die zelf al jaren lijdt aan chronische rugpijn en altijd de drijvende kracht achter Effen Weg was. Hij ontdekte de helende werking van het wandelen letterlijk stap voor stap tijdens een lange revalidatie na enkele ingrepen en jaren van kinesitherapie, pijnklinieken, osteopathie, chiropraxie,… Ontdek de begeleide wandelingen hier.

Aflevering 3

Cursus Hartcoherentie

Chronisch ziek zijn kan je helemaal onder druk zetten. Hoe blijf je dit volhouden en hoe ga je om met de spanning van elke dag? Hoe kan je beter omgaan met stress?

Tijdens deze infosessie kom je te weten hoe hartcoherentie je hierbij kan helpen. Meer info en inschrijven.

Stop stigmatisering

Nathalie heeft een droom. Ze wenst dat de media genuanceerder berichten over mensen met een chronische ziekte. Jij kan helpen door je verhaal hier te delen!

Uit-tip: Museum Dr. Guislain

Het Museum Dr. Guislain is een museum in Gent waarin de geschiedenis van de psychiatrie wordt weergegeven aan de hand van gebruiksvoorwerpen, kunst en onderzoek. Het is ondergebracht in het oude ziekenhuis op het terrein van Psychiatrisch Centrum Dr. Guislain te Gent, genoemd naar de psychiater Jozef Guislain. Meer info vind je hier.

Aflevering 4

Bellawear

Kelly heeft de ziekte van Crohn. Dat heeft haar geïnspireerd om een ondergoedlijn te creëren, specifiek voor mensen met een stoma. Je ontdekt er meer over hier.

Samana Duo-werking

Samana duowerking verbindt mensen met een chronische ziekte of een zorgnood, mantelzorgers en vrijwilligers voor een warm sociaal contact.​

​De verbinding krijgt vorm door het samenstellen van duo’s. Elk duo spreekt regelmatig af om samen iets te doen wat voor allebei deugd doet, op maat van het duo zelf. Zo ontstaan betekenisvolle één-op-één contacten, waardoor iedereen groeit. ​Meer info vind je hier. 

Droom van Hilde: journal voor mantelzorgers

Hilde Vandebroek is mantelzorger voor haar ouders. Uit eigen ervaring weet ze dat mantelzorgers nood hebben aan ondersteuning om de zorg te kunnen volhouden. Met haar boek wil ze hen inspireren en aanzetten tot zelfzorg. Je kan je journal hier bestellen!

Uit-tip: Thien Gheboden

Thien Gheboden is een inclusief restaurant waar ook gezinnen die moeilijker rondkomen kunnen genieten van een fijne tijd op restaurant. Via het betaal-wat-je-kan-systeem betaal je voor je maaltijd een prijs die haalbaar is voor jou. Meer info vind je hier!

Aflevering 5

Seksualiteit en chronische ziekte

Tijdens het online moment kom je meer te weten over seksualiteit bij chronische ziekte. Hoe een chronische ziekte een effect kan hebben op seksualiteit? Hoe je hiermee kan omgaan? Tijdens de vorming wordt er op een positieve, vertrouwelijke en veilige manier gepraat rond seksualiteit. Er is ook steeds ruimte om vragen te stellen. Dit alles kan op een zeer anonieme en veilige manier!. Je kan deze online vorming anoniem meevolgen. Meer info vind je hier.

Aditi

Aditi vzw is een advies- en informatiecentrum waar personen met een fysieke en mentale beperking, kwetsbare senioren en personen met een psychische kwetsbaarheid evenals het netwerk (familie, zorgprofessionelen, begeleiders, …) terecht kunnen met al hun vragen over seksualiteit en handicap en/of seksualiteit en ouderen. Bezoek hun site hier.

Monnikenheide

Monnikenheide biedt warme en professionele ondersteuning aan personen met een verstandelijke beperking. Enerzijds door woonondersteuning in vijf gedifferentieerde opvangvormen (tehuis niet werkenden, dagverblijf, kortverblijf, inclusieve woonprojecten en persoonlijke assistentie) en anderzijds door aangepaste dagbesteding. Maak verder kennis met hen hier.

Uit-tip: De Dag Die Komt

Vanuit haar ziekenhuiservaringen brengt Elise Bundervoet een theatermonoloog. Een warm stuk waar ook plaats is voor een glimlach. Een stuk dat ons inspireert om met elkaar te praten over het leven.

Elise Bundervoet: ‘De dag die komt is een verhaal over loslaten, afscheid nemen, iemand die er nu nog is maar straks niet meer, een zoektocht naar waarheid, passionele liefde en verlangen en bovenal een verhaal over het onuitgesprokene.’ Klik hier voor meer info en tickets.

Aflevering 6

SAMANA TV Aflevering 6 – YouTube

Leslie Hodge

Leslie Hodge is klinisch psychologe en schreef ‘Eenzaam tussen mensen’, een taboedoorbrekend boek over dé bedreiging van de 21ste eeuw: eenzaamheid. Meer info daarover vind je hier. 

Vrijwilligerswerking

Wil je ook mensen regelmatig een bezoekje brengen? Onze reizigers begeleiden? Of nog iets helemaal anders? Bij Samana kan je terecht voor allerlei vrijwilligerswerk. Ontdek er hier alles over.

Selma Franssen

Selma Franssen, bekend van Charlie Magazine, schetst in ‘Vriendschap in Tijden van Eenzaamheid’ een boeiend beeld van vriendschap en eenzaamheid in de 21ste eeuw, via wetenschappelijke feiten en voorbeelden uit haar eigen leven. Ontdek het hier.

Charlotte Brys

De vergrijzing van onze samenleving is een feit. Toch blijkt ons ouderenbeleid onvoldoende aangepast aan de behoeften van en opportuniteiten bij ouderen.

Welke plaats hebben ouderen in de maatschappij? Welke zorg voorzien we? En hoe kunnen ouderen maximaal blijven participeren? Al deze vragen worden bekeken in het boek ‘Oud, niet out maar goud’.

CreativiTIJD

Tijd tekort? Of net te veel? Iedereen beleeft tijd op een andere manier. Maar één ding staat vast: voldoende tijd voor en met jezelf is belangrijk om je goed te voelen.

CreativiTIJD, een project van Samana vzw, helpt je op weg. Met inspirerende workshops in je regio, een gratis inspiratieboekje voor bij je thuis en een blog vol inspiratie en tips. Als klap op de vuurpijl organiseren we een grote ruilactie van zelfgemaakte geschenken in heel Vlaanderen. Meer info vind je hier. 

Seizoen 2

Aflevering 1

Mantelzorgcoaches

Kan je steun gebruiken bij je mantelzorg? Samana helpt je. Met een mantelzorgcoach voor jou, gratis en op jouw maat.

Vraag je gesprek hier aan!

Deurle’s moment

Op hun domein is het heerlijk vertoeven tussen de paarden. Je leert er bewust omgaan met je paard en ook de signalen op een correcte manier te vertalen. Je werkt met het paard dat aansluit bij je persoonlijkheid en dat je rust geeft. Zo creëer je een band met je oefenpaardje en kan je hem alles aanleren.

Ontdek er hier alles over!

Rob Beenders

Toen Rob zijn gehoor verloor, ging hij op zoek naar een oplossing. Die heeft hij gevonden, en nu wil hij met zijn boek ‘Mijn Hoorreis’ mensen aanmoedigen om zulke problemen zeker niet te laten aanslepen!

Meer info vind je hier!

Kei-tof

Vind een steen en geef hem een nieuw creatief en blij leven! Maak hem mooi, kleurrijk, hoopvol of zacht en laat hem dan rondzwerven langs wandelpaden, in het dorpscentrum, … de vinder zal blij en verrast zijn.

Volg de keien van Samana Peer-Centrum op Facebook!

Aflevering 2

Uus Knops

Uus Knops is psychiater en rouwexperte. Ze verloor zelf haar broer Casper. Ze schreef verschillende boeken over rouw en ontwikkelde rouwkaarten.

Meer info vind je hier.

Boven de wolken

Boven De Wolken biedt gratis professionele fotosessies aan voor sterrenouders bij het verlies van hun baby. Dit met veel respect, ervaring en liefde voor kostbare herinneringen. Ontdek er hier alles over!

Stijn Geerinck

Stijn Geerinck werd op de fiets aangereden door een dronken automobiliste. Hij onderging uitgebreide, complexe neurochirurgie en maxillofaciale (aan het gelaat gerelateerde) chirurgie in het UZ Gent. In zijn boek vertelt hij over de vele aspecten van een veeleisende revalidatie: fysiek, medisch, mentaal, sociaal, financieel …

Meer info vind je hier!

Saphir

Saphir is het eerste cultuursensitieve woonzorgcentrum. Dit betekent dat ze naast professionele zorg aan de slag gaan om de individuele culturele religieuze beleving van de bewoners te integreren in de werkwijze.

Maak kennis met Saphir!

Aflevering 3

Dolox horloge

Maak kennis met ‘Dolox’: een slim horloge waarmee je je fysieke pijn registreert. Ontdek er hier alles over!

Sam Janssens

Met Sam Serveert redt Sam niet alleen biologische groenten en fruit met een hoek af’, maar ook seizoensgebonden en ten-minste-houdbaar-tot-producten. Ze plukt daarnaast ook noten, bloesems, bloemen en kruiden en creëert met al dit lekkers op ambachtelijke wijze heerlijke, kleurrijke én vitaminerijke fruitknabbels

Meer info vind je hier!

JOHH-trofee

JOHH staat voor Jonge Helpende Handen.
Deze actie dompelt je onder in de wereld van een hulpbehoevend persoon door je enkele beperkingen te laten ervaren.

Ontdek er hier alles over!

Mantelzorgvriendelijk scholen

Met dit project bouwt Samana concreet samen met de scholen aan een ondersteunende schoolomgeving voor jonge mantelzorgers. Deelname aan het project duurt één schooljaar. Meer info vind je hier

Aflevering 4

Lokale werking Samana

Overal in Vlaanderen brengt Samana mensen samen. Ontdek wat er bij jou in de buurt te doen is via deze link!

Dorien De Man

Dorien lijdt aan epidermolysis bullosa, een zeldzame ziekte. Zij wil mensen die hieraan lijden laten weten dat ze niet alleen zijn met Debra Belgium.

Nele Colle

Nele Colle schreef een boek over het belang van “nee” te zeggen. Ontdek er hier alles over!

Aflevering 5

Borstkanker bij mannen

Vaak denkt men dat borstkanker een vrouwenziekte is. Jaarlijks worden er in België een honderdtal mannen met borstkanker behandeld. Borstkanker bij Mannen vzw willen vooral mannen bewust maken dat bij vaststelling van de symptomen het belangrijk is om een arts te raadplegen. Ontdek er meer over hier!

Inzich(t)

Wanneer je een chronische ziekte hebt, krijg je vaak te maken met een negatieve beeldvorming die pijn kan doen. Daar wil Samana verandering aan brengen met “Inzich(t)”, een project rond fotografie, zelfontwikkeling en de troeven die mensen met een chronische ziekte in zich dragen. Meer info vind je hier.

Aflevering 6

Nathalie Aelterman

Vrijwilligers zijn onmisbaar, maar hoe blijf je hen motiveren? Nathalie Aelterman van Impetus Academy legt het uit!

Sara Gracia Santacreu

In een inclusieve maatschappij komt iedereen aan de bak. Net als in WeThePeople, waar mensen met en zonder beperking samen op de planken staan.

Aflevering 7

Buren voor buren Tienen

Enkele vrijwilligers geloofden dat onze samenleving zorgzamer moet en kan. Nu streven ze naar zorgzame buurten, waar mensen elkaar helpen, waar niemand aan zijn lot wordt overgelaten, waar iedereen de zorg en aandacht krijgt die hij nodig heeft. Ontdek dit mooie project hier!

Vakantievrijwilliger bij Samana

Jaarlijks organiseert Samana meer dan 300 vakanties op maat van mensen met een chronische ziekte en een lichamelijke beperking. Deze vakanties bieden hen én hun mantelzorgers de kans om in een begripvolle omgeving en met de nodige ondersteuning tot rust te komen. In 2019 mochten we maar liefst 8000 deelnemers op een vakantie begeleiden. En de draaiende motor achter dit alles? Dat zijn onze vrijwilligers!

Samana Duowerking

Samana Duowerking verbindt mensen met een chronische ziekte of een zorgnood, mantelzorgers en vrijwilligers voor een warm sociaal contact.
De verbinding krijgt vorm door het samenstellen van duo’s. Elk duo spreekt regelmatig af om samen iets te doen wat voor allebei deugd doet, op maat van het duo zelf. Zo ontstaan betekenisvolle één-op-één contacten, waardoor iedereen groeit. Meer info vind je hier!

Aflevering 8

Cursus Eutonie

In de juiste harmonische spanning komen’, dat is de letterlijke betekenis van eutonie. Dankzij deze lichaamsoefeningen leer je aandachtig waarnemen wat er binnenin je ‘beweegt’. Je verfijnt de beleving van je eigen functioneren, maar ook je kijk op de omgeving. Door je gevoeliger te maken voor je interne processen ondersteunt eutonie het genezend vermogen van je lichaam én van je geest. Zo ontstaat een gezonde balans. Ontdek de volgende cursussen eutonie hier!

Start zelf een Samana-groep!

Heb jij een leuk idee om mensen samen te brengen? Laat het ons zeker weten via deze link!

Tijdelijk zorgwoning

Zorgwonen gebeurt in een mobiele zorgwoning. Dit is een aparte woning die je in je tuin kan plaatsen naast je eigen woning. De persoon die in de zorgwoning verblijft wordt in huiselijk verband opgevangen door de familieleden of mantelzorger die de zorgwoning hebben aangevraagd. Ontdek er hier alles over!

Seizoen 3

Aflevering 1

Duowerking

Samana Duowerking verbindt mensen met een chronische ziekte of een zorgnood, mantelzorgers en vrijwilligers voor een warm sociaal contact.
De verbinding krijgt vorm door het samenstellen van duo’s. Elk duo spreekt regelmatig af om samen iets te doen wat voor allebei deugd doet, op maat van het duo zelf. Zo ontstaan betekenisvolle één-op-één contacten, waardoor iedereen groeit. Meer info vind je hier!

Mathias Vergels

Zanger en acteur Mathias Vergels – bij het brede publiek bekend als ‘Lowieke’ uit de VRT-serie ‘Thuis’ – en zijn ‘compagnon de route’ Manu Huylebroeck brengen muziek (gitaar en zang) en verhalen uit hun eigen leven én uit het recent verschenen boek van Similes ‘Het komt voor in de beste families’.

De Orion Express

“De Orion express”, het kinderboekendebuut van Marieke De Smet, is een aangrijpend maar fantasierijk verhaal over ziek zijn en vriendschap. Ontdek het hier!

Aflevering 2

Omgaan met rouw en verlies bij chronische ziekte

Wanneer je te maken krijgt met een chronische aandoening, krijg je eveneens te maken met heel wat verlies. Je gaat door een rouwproces.

Daarom organiseert Samana een online cursus waarin je o.a. praktische tips krijgt die je helpen om met je rouwervaring om te gaan. Schrijf je hier in!

Parki’s Kookatelier met Yves Meersman

Door zijn chronische ziekte kreeg Yves het idee om een nieuw, duurzaam voedingsproject uit te werken en dit voor alle mensen met een chronische ziekte. Het “Parki’s Kook Atelier” was geboren.

Samentuin De HOF’kes

In 2021 werd de parktuin De HOF’kens in Hamont-Achel officieel geopend. Inwoners van Hamont-Achel krijgen via dit project de kans om ecologisch groenten en fruit te telen, te ontspannen en elkaar te ontmoeten.