Gezien op SamanaTV

Een aflevering van SamanaTV gezien en er iets interessants opgepikt? Hier vind je meer over infosessies, projecten, oproepen,… die je zag voorbij komen in de aflevering!

Aflevering 1

Klein geluk van de mantelzorger

Mantelzorger zijn is iets wat je meestal overkomt: je partner, ouder, kind of vriend wordt ziek en jij neemt een deel van de zorg op je. Mantelzorger zijn vergt ook heel wat van je. Het is daarom belangrijk niet te vergeten goed voor jezelf te zorgen.

Samana maakte het boek ‘Klein geluk voor de mantelzorger in Vlaanderen’, een boek vol ‘recepten’ en tips om je aan de slag te gaan rond je eigen mantelzorgsituatie. Dit boek vind je hier.

Je vindt de workshops hier.

July’s droom

Kan jij July helpen? Zij wil graag haar kunstwerken tentoonstellen in de buurt van Ieper. Kan jij haar helpen of ken je iemand die dat kan? Laat het ons weten op tv@samana.be

Aflevering 2

Zelfzorg voor mantelzorgers

Soms kan je als mantelzorger wat ondersteuning gebruiken. Samana helpt je daarbij.

‘Zelfzorg voor mantelzorgers’ is een online training waarmee je je draagkracht vergroot. Meer info vind je hier. 

Ondeugende zorg

Ondeugende zorg is een ode aan die kracht, in het besef dat zorg altijd onvolmaakt is.

Via getuigenissen, praktijkverhalen en dialoog gaan Linus Vanlaere en Roger Burggraeve op zoek naar nieuwe en onverwachte perspectieven. Meer info vind je hier.

Online training bindweefselaandoening

Fabienne wil mensen met een bindweefselaandoening een hart onder de riem steken en ze helpen sneller aan informatie te komen. Daarvoor heeft ze mensen nodig die helpen om een website te bouwen en te onderhouden, en die social content kunnen maken. Herken jij je hierin? Contacteer ons dan snel via tv@samana.be

Boodschappenlijn

Als je zelf niet meer kunt instaan voor je boodschappen, kan je beroep doen op de Samana Boodschappenlijn.
Dat is een gratis telefoonlijn die voor jou op zoek gaat naar een vrijwilliger in je buurt die jouw boodschappen aan huis komt leveren. Meer info vind je hier.

Zorgenmeisje

Zorgenmeisje is het aangrijpende verhaal van Frauke Cosaert en Marie, van een buitengewoon gewoon gezin op hun levenstocht. Wanneer een zorgenkind in je gezin wordt geboren, staat je hele leven op zijn kop. Je zekerheden veranderen in grote vraagtekens.Het is een hoopvol verhaal, want gaandeweg leren ze nieuwe vriendschappen koesteren, gedeelde zorg omarmen en elke kleine stap op applaus onthalen. Meer info vind je hier.

Effen Weg

Effen Weg is ontstaan door een samenwerking tussen de Vlaamse Pijnliga vzw en Mattias Furniere, die zelf al jaren lijdt aan chronische rugpijn en altijd de drijvende kracht achter Effen Weg was. Hij ontdekte de helende werking van het wandelen letterlijk stap voor stap tijdens een lange revalidatie na enkele ingrepen en jaren van kinesitherapie, pijnklinieken, osteopathie, chiropraxie,… Ontdek de begeleide wandelingen hier.

Aflevering 3

Cursus Hartcoherentie

Chronisch ziek zijn kan je helemaal onder druk zetten. Hoe blijf je dit volhouden en hoe ga je om met de spanning van elke dag? Hoe kan je beter omgaan met stress?

Tijdens deze infosessie kom je te weten hoe hartcoherentie je hierbij kan helpen. Meer info en inschrijven.

Stop stigmatisering

Nathalie heeft een droom. Ze wenst dat de media genuanceerder berichten over mensen met een chronische ziekte. Jij kan helpen door je verhaal hier te delen!

Uit-tip: Museum Dr. Guislain

Het Museum Dr. Guislain is een museum in Gent waarin de geschiedenis van de psychiatrie wordt weergegeven aan de hand van gebruiksvoorwerpen, kunst en onderzoek. Het is ondergebracht in het oude ziekenhuis op het terrein van Psychiatrisch Centrum Dr. Guislain te Gent, genoemd naar de psychiater Jozef Guislain. Meer info vind je hier.

Aflevering 4

Bellawear

Kelly heeft de ziekte van Crohn. Dat heeft haar geïnspireerd om een ondergoedlijn te creëren, specifiek voor mensen met een stoma. Je ontdekt er meer over hier.

Samana Duo-werking

Samana duowerking verbindt mensen met een chronische ziekte of een zorgnood, mantelzorgers en vrijwilligers voor een warm sociaal contact.​

​De verbinding krijgt vorm door het samenstellen van duo’s. Elk duo spreekt regelmatig af om samen iets te doen wat voor allebei deugd doet, op maat van het duo zelf. Zo ontstaan betekenisvolle één-op-één contacten, waardoor iedereen groeit. ​Meer info vind je hier. 

Droom van Hilde: journal voor mantelzorgers

Hilde Vandebroek is mantelzorger voor haar ouders. Uit eigen ervaring weet ze dat mantelzorgers nood hebben aan ondersteuning om de zorg te kunnen volhouden. Met haar boek wil ze hen inspireren en aanzetten tot zelfzorg. Je kan je journal hier bestellen!

Uit-tip: Thien Gheboden

Thien Gheboden is een inclusief restaurant waar ook gezinnen die moeilijker rondkomen kunnen genieten van een fijne tijd op restaurant. Via het betaal-wat-je-kan-systeem betaal je voor je maaltijd een prijs die haalbaar is voor jou. Meer info vind je hier!