Samen naar een mantelzorgvriendelijke school!

Jonge mantelzorgers?

Jonge mantelzorgers zijn jongeren die thuis een extra handje toe steken omdat een broer, zus of iemand van de ouders ziek is, een beperking heeft of kampt met een verslaving. In Vlaanderen zouden zo’n 20 000 tot 40 000 jonge mantelzorgers (JMZ) zijn en toch blijven ze onder de radar. Uit internationaal onderzoek blijkt dat het mantelzorger-zijn voor jongeren een grote invloed heeft op hun sociaal leven en op hun schoolcarrière.

De school als mantelzorgvriendelijke omgeving

Samana trekt -als mantelzorgvereniging- volop de kaart van jonge mantelzorgers. In het schooljaar 2017-2018 startten we met een project om van scholen een mantelzorgvriendelijke omgeving te maken! Een omgeving waar JMZ zich begrepen en ondersteund voelen.

De Limburgse scholen Kindsheid Jesu en HAST beten de spits af. Er werd een grootse bevraging opgezet bij meer dan 2000 leerlingen en 100 leerkrachten rond JMZ. Klik HIER voor de belangrijkste resultaten van ons onderzoek.

In een volgende fase gingen diverse actiegroepen van leerlingen, leerkrachten, zorgcoaches en directieleden aan de slag om hun school mantelzorgvriendelijk te maken. Participatie en sensibilisering stonden centraal…

Deze projecten werden  voorgesteld onder het goedkeurend oog van Minister Vandeurzen. Hij besteedt in zijn Vlaams mantelzorgplan uitgebreid aandacht aan de ondersteuning van jonge mantelzorgers. Hij bestempelde ons project als erg waardevol en moedigde ons aan het zeker verder te zetten. Dit doen we dan ook vol enthousiasme! Dit schooljaar zijn IKSO Hoeselt en RHIZO Kortrijk aan de beurt.

Voor de scholen in Limburg krijgen we de gewaardeerde steun van het fonds Een Hart Voor Limburg.