Het Samana Theaterproject zet je talenten opnieuw in de verf

Ziek zijn of chronische pijn kan je leven overnemen. Het lijkt dan soms dat er buiten het ziek zijn niets meer is. Je talenten komen door de dagelijkse zorgen op de achtergrond. Soms zo ver, dat ze vergeten raken…

Anatomie van pijn

Samana zette, samen met NTGent, een sociaal artistiek project in de steigers. Mensen met een chronische ziekte of pijn maken, vanuit hun ervaring, samen een theatervoorstelling. Het resultaat: een productie die heel Vlaanderen beroert!

In deze productie gaat regisseur Lies Pauwels op zoek naar de uiteenlopende wijzen waarop pijn zich zoal manifesteert, maar ook naar ervaringen van de mensen die deze pijnen moeten ondergaan: omdat ze met een specifieke aandoening zijn geboren, of omdat ze in de loop van hun leven een chronisch patiënt zijn geworden. De cast van deze productie bestaat uit ervaringsdeskundigen (mensen met een chronische ziekte) en professionele acteurs met een affiniteit met het thema.

‘Dit project helpt me om het verleden een plaats te geven;
het geeft me de kans om iets positief te creëren uit pijn en om een
zeer moeilijke periode af te sluiten met iets moois dat ik voor altijd zal koesteren.’
Fien – speelster bij Anatomie van Pijn

 

Enkele voorproevers in de media

  • VRT NWS: Een nieuwsverslag met beelden uit de voorstelling.
  • Radio 1: Ward Bogaert ging voor De Wereld van Sofie langs tijdens een repetitie van de voorstelling en sprak met regisseur Lies Pauwels en acteur Arne De Tremerie.
  • Klara: Een mooie getuigenis van Rein, één van de speelsters over leven (en acteren) met pijn.

Spiegelproject

Naast de theaterproductie zetten we samen met NTGent een neventraject op. In een spiegelproject, dat zijn apotheose op 6 december 2019 kende, goten pijnpatiënten hun verhaal in een repetitieproces en een eenmalige voorstelling: Bijna iedereen kan omvallen. Zo vormt deze samenwerking een boeiend tweeluik met Anatomie van pijn.

Blije gezichten bij de deelnemers van 'Bijna iedereen kan omvallen'.

Blije gezichten bij de deelnemers van ‘Bijna iedereen kan omvallen’.