Zingevingsdag 2023: Natuur, ecologie en zingeving

  • Donderdag 1 juni 2023 van 10u15 tot 16u  
  • Plantentuin Meise, Nieuwelaan 38, 1860 Meise 

Natuur en ecologie zijn actueel maatschappelijke thema’s: problemen zoals de droogte, overstromingen en de huidige energiecrisis komen dagelijks in het nieuws. Ieder van ons probeert een positieve bijdrage te leveren aan het klimaat door te recycleren, minder vlees te consumeren,… Voor mensen met een chronische ziekte en mantelzorgers kan de natuur dan weer een belangrijke rol spelen in (zelf)zorg. Een reden te meer om samen zorg te dragen voor moeder natuur. 

Zelden worden natuur en ecologie bekeken vanuit een geloofs- of zingevingsperspectief. Op deze zingevingsdag gaan we op zoek hoe we vanuit ons geloof of onze inspiratie kunnen zorg dragen voor de natuur én hoe de natuur zorgt voor de zin in ons leven. 

De extra documenten van de keuzeactiviteiten en lezingen vind je hier:

Lezing Ecokerk
Loslaten met aquarel
Japans borduren ‘Boro’
Inspiratiesessie tuintherapie
Wat we van planten kunnen leren voor onze mentale gezondheid
De natuur, een wijs verhaal
Inspiratiebron ‘Water’ – Spirit Team Limburg

Karel Malfliet, stafmedewerker Ecokerk, licht ons toe welke rol de kerk vervult in het zorg dragen voor de aarde. Hij bouwt zijn verhaal op vanuit de encycliek Laudato Si’ van paus Franciscus,  een ‘integrale ecologie’ die hand in hand gaat met de strijd tegen armoede en onrecht. Een solidaire samenleving dus, iets wat Samana al decennia lang nastreeft. Karel zal ons inspireren hoe we dit regionaal en lokaal kunnen realiseren in relatie met de natuur. 

Na de broodjeslunch kan je deelnemen aan 1 of 2 inspirerende workshops, lezingen of wandelingen. Na het afronden van de zingevingsdag kan je verder genieten van de Plantentuin. 

Voor slechts € 5 kan je deelnemen aan deze inspirerende dag. Je kan ter plaatse betalen enkel met de kaart. 

Hartelijk welkom! 

Kies uit de workshops hieronder ofwel:

  • Eén verdiepende activiteit
  • Ofwel twee korte activiteiten

Korte activiteiten om van te proeven (2 x 1u) 

 

Wat we van planten kunnen leren voor onze mentale gezondheid

De natuur is vol wijze levenslessen. Om ze te verstaan, moeten we opnieuw leren kijken en luisteren. Met onze ogen én met ons hart. In deze lezing maak je kennis met een spirituele kijk op de natuur en duik je in de rijke betekenis van planten. Mét tuintips!  

Sim D’Hertefelt schrijft over tuinieren en spiritualiteit voor Kerknet.be en Kerk & Leven.  

Deze workshop vindt plaats in het kasteel

 

Inspiratiesessie tuintherapie 

Bij tuintherapie wordt de tuin als middel ingezet voor het verbeteren van het welzijn van (kwetsbare) mensen. Tijdens deze inspiratiesessie krijg je inzicht in de voordelen en de meerwaarde van betekenisvolle groenactiviteiten. Er worden een aantal praktijkvoorbeelden voorgesteld die je kunnen helpen om samen aan de slag te gaan in de tuin. Laat je uitdagen en experimenteer met een groene activiteit. 

Katrien Danneels is orthopedagoog en tuintherapeut.  Op het raakpunt van groen en zorg bevindt haar bedrijf ‘Veldgoed’ zich.  Enerzijds wil ze via therapie mensen doen groeien, anderzijds gaat ze met organisaties en instellingen op weg om te zoeken naar hun ideale therapeutische tuin.  

Deze workshop vindt plaats in het kasteel

Meditatieve natuurwandeling: het Zonnelied van Franciscus

Zo’n 800 jaar geleden schreef Franciscus zijn prachtige Zonnelied. Tijdens een meditatieve wandeling, op een rustig tempo en af en toe in stilte, ontdekken we gaandeweg alle elementen van dat prachtige loflied op de schepping. Doorheen deze wandeling proberen we alle zintuigen te openen en zo opnieuw in contact te komen met die kosmische, broeder- en zusterlijke verbondenheid waar alles met alles verbonden is. We staan onderweg ook letterlijk en figuurlijk even stil bij Laudato Si’, de encycliek van paus Franciscus waar hij pleit voor een integrale ecologie. 

Stijn Demaré zal deze wandeling begeleiden. Hij is stafmedewerker bij TAU – Franciscaanse spiritualiteit vandaag. 

Deze workshop vindt plaats in het domein

 

Loslaten met aquarel 

In deze workshop mag je experimenteren met aquarelverf. Je oefent op het ‘loslaten’ van de verf op het tempo van het water. Loslaten doet je even stilstaan en geeft je de tijd om intenser te kijken of te voelen. Dat kan mooie resultaten geven in je leven én op je papier. Stapsgewijs kom je tot creaties van natuurmaterialen zoals bloemen en bomen. Je hebt geen voorkennis nodig. Laat je verrassen en inspireren.  

Deze workshop vindt plaats in het kasteel

Japans borduren ‘Boro’ 

Boro is een traditionele Japanse patchwork-techniek die gebuikt werd om kledij te repareren en te versterken. Een zichtbare reparatie illustreert de tijd en energie die de gebruiker heeft geïnvesteerd in het object. Het maakt een object uniek en waardevol. Tijdens deze workshop leer je deze techniek kennen en gaan we concreet aan de slag met katoenen en denim stofjes die jij meebrengt en wil redden van de vuilnisbelt. 

Deze workshop vindt plaats in het kasteel

Verdiepende activiteit (2u15min) 

 

Dichter in de natuur

Voor deze workshop gaan we naar buiten, daar leest Els ons gedichten voor. We gaan samen op zoek naar de verschillende perspectieven op de natuur en zo komen we via poëzie tot een innerlijke natuurbeleving. We komen dichter bij de natuur, bij haar verschillende gedaanten, in haar seizoenen en ritmen en bij het natuurlijke in onszelf dat hier een onlosmakelijk deel van is.  

Els Janssens is als docente verbonden aan de drama-opleiding van LUCA School of Arts en aan de School voor Comparatieve Filosofie Antwerpen. 

Deze workshop vindt plaats in het domein

Zintuigenwandeling met stiltemomenten 

Laat je meenemen op een mooie tocht in de Plantentuin waar al je zintuigen op ‘scherp’ gezet worden: samen op weg van ‘gewaar worden’ naar ‘gewaar-zijn’. Je zal lichaamservaringen opdoen die je ook dagdagelijks kunnen inspireren, om bewuster in je leven te staan. 

Willy Wuyts, lichaamsgericht therapeut, brengt jou in contact met de natuur en jezelf via deze zintuigenwandeling. 

Deze workshop vindt plaats in het domein

De natuur: een wijs verhaal 

Het zal je maar overkomen! Je belandt in een konijnenhol, schuift dieper en dieper, tot je tot stilstand komt.  Eenmaal bekomen van de val, rol je van de ene verwondering in de andere.  Je ontdekt de meest gewone, bijzondere en bizarre dingen.  Net zoals Alice in Wonderland overkomt dit jou als je de wondere wereld van de natuur intrekt.  Je zet je zintuigen op scherp, je ervaart wat “een boom lezen” met je doet en je ontdekt dat diep in je alle antwoorden op je vragen aanwezig zijn, als je de natuur als mediator toelaat. 

An Debbaut, storyteller en natuurcoach, beroert mensen voor meer welbevinden en (werk)geluk.  Ze doet dit met de kracht van verhalen en de wijsheid van de natuur. 

Deze workshop vindt plaats in het domein

Actieve hoop 

Ben je op zoek naar ruimte voor herbronning en verbinding met jezelf, de ander en onze natuurlijke omgeving?  Wil je leren om een beter evenwicht te vinden tussen de zorg voor de Aarde en de zorg voor jezelf? Wil je ontdekken wat jouw unieke bijdrage kan zijn in deze bijzondere tijd van grote veranderingen?  

Rosanna Bekkers, procesbegeleider Toegepaste Ecopsychologie, verbonden met Waerbeke VZW, neemt je mee in een mini-belevingstraject, geïnspireerd door het werk van Joanna Macy’s boek Actieve Hoop: ‘Hoe de chaos onder ogen zien met onvermoede veerkracht en creativiteit!’ 

Deze workshop vindt plaats in het domein en in het kasteel

Programma

9u45 – 10u15 Onthaal met koffie 

10u15 – 10u30 Welkom 

10u30 – 12u Karel Malfliet, stafmedewerker Ecokerk, aan het woord 

12u – 13u Broodjeslunch 

13u15 – 15u30: één verdiepende workshop of twee korte workshops

15u45 – 16u: Afronden en mogelijkheid om verder te genieten in de Plantentuin

 

We ontvangen je vanaf 9u45 in het Kasteel van Bouchout in de Plantentuin Meise, dit is een groot domein. Het kasteel bereik je op 5 à 10 minuten wandelen via ingang Keizerin Charlotte. Hou er rekening mee dat de workshops en wandelingen in de namiddag zich verspreiden over het hele park, afhankelijk jouw keuzeactiviteit is het mogelijk dat je wat afstand moet afleggen. Neem zeker, indien nodig, een paraplu of regenjas mee. 

Kom je met de wagen? Geef via Google Maps ‘Parking Plantentuin Meise’ in. Dit is ingang Keizerin Charlotte. Parkeren kan rondom het domein. 

Kom je met de trein? We voorzien een pendelbus vanuit station Brussel Noord. 

Inschrijven is helaas genoeg niet meer mogelijk. Heb je een vraag? Aarzel niet om ons te contacteren via zingeving@samana.be