Lezingen op het Forum (10u - 16u)

Verborgen kopzorgen (10u15 – 11u)

  • 1 op 4 mensen krijgt vroeg of laat af te rekenen met min of meer ernstige psychische problemen. Vaak gaan die vanzelf over, heel vaak kunnen die heel lang aanslepen. Deze psychische problemen bespreekbaar maken, dat doet Leslie Hodge in haar boek verborgen kopzorgen. Hodge, een klinisch psychologe, verzamelt in haar boek openhartige getuigenissen over omgaan met de imperfectie van je brein. Ze ging in gesprek met 10 bekende mensen (Otto-Jan Ham, Kate Ryan…) over hun psychische problemen, schetst zo een portret van de meest voorkomende psychische aandoeningen en toont aan dat het zeer belangrijk is om het probleem op tijd te herkennen en gerichte hulp te zoeken.

 

De Steunparadox (11u30 – 12u15)

  • Sociologe Benedicte De Koker deed een opmerkelijke vaststelling in haar doctoraat: de Steunparadox. Soms is hulp een extra last. Dat klinkt tegenstrijdig, maar het is de realiteit voor veel mantelzorgers. Willen we dat mantelzorgers hun inspanningen volhouden, dan moet er ook beter voor hen gezorgd worden.  De Koker sprak voor haar onderzoek met 21 mantelzorgers die voor een partner zorgen en 26 die voor een ouder zorgen. Door deze gesprekken kwamen verschillende pijnpunten aan het licht, die de Koker hier komt toelichten.

 

Neuromodulatie (13u – 13u45)

  • Brai3n behandelt tinnitus, fibromyalgie, CVS, Burn-Out en cognitieve stoornissen… Ze doen dit door niet-chirurgische hersenstimulatie en neurofeedback. Jan Ost komt ons alles vertellen over hoe de hersenen werken en welke neuromodulatietechnieken er bestaan om de werking van die hersenen te manipuleren en zo verschillend aandoeningen te behandelen waarvoor er geen oorzakelijke oplossingen kan geboden worden.

 

 

Van kwetsbaarheid naar kracht (13u – 13u45)

  • Allemaal hebben we beperkingen en botsen we vroeg of laat op onze grenzen. Het is dan ook helemaal niet eenvoudig om met deze beperkingen te leven. Daarover komt Jean-Paul Vermassen ons vertellen. Over de kracht om staande te blijven in moeilijke levensmomenten, om dan met nieuwe kracht verder te leven, ondanks alles.

 

Iedereen zijn eigen Everest (14u – 14u45)

  • Stef ‘Wolf’ Wolput droomde ervan om op de top van een 8000m hoge berg te staan. Na heel wat succesvolle beklimmingen waarvan o.a. de Mont Blanc, leek dit doel binnen handbereik. Maar in 2012 sloeg het noodlot toe en kwam hij voor een heel andere uitdaging te staan: zijn tenen waren bewegingsloos… De verlamming kroop omhoog tot aan de knie. Stappen werd moeilijk, sporten en trainen onmogelijk. Nooit meer een berg beklimmen? Of toch? In zijn lezing ‘Iedereen zijn eigen Everest’ neemt Wolf  je mee op een lange reis van dromen, tegenslagen, de vreugde van de top … Over de Everest, die voor iedereen anders is, maar super belangrijk!

 

Eerlijk met mezelf (14u – 14u45)

  • Je kent Aron Wade wellicht als de brave student Koen uit de Kotmadam, als de hyperactieve nerd Akke uit de jeugdreeks W817, of nog als Ketnet wrapper. Ook in de theaterwereld is hij een gevestigde waarde. Tot in 2010 plots het licht uitging. In het boek ‘Eerlijk met mezelf’ getuigt hij openhartig over een donkere periode in zijn leven. Aron Wade komt op het Forum zijn verhaal doen.

 

 

Positief denken (15u – 15u45)

  • Positief denken wordt vaak geassocieerd met het bekijken van het leven door een roze bril. Niets is minder waar. Het leven is niet altijd rooskleurig. Maar je hoeft je ook niet af te sluiten van de buitenwereld. Net zomin loopt een positief denker altijd met het hoofd in de wolken. Tijdens deze lezing schotelt dr. Erna Claes je een nuchtere kijk op positief denken voor. Wat mag je verwachten? Wat is positief denken? Wat met negatieve gedachten? Hoe zet ik positief denken in de praktijk om?

 

Wat Alz? – communicatie bij dementie (15u15 – 16u)

  • Om de vier seconden krijgt iemand in de wereld te horen dat hij of zij dementie heeft. Ook voor hun mantelzorgers is dit bijzonder zwaar. Hoe kunnen we geheugen- en communicatietechnieken inzetten om de communicatie met mensen met dementie en alzheimer te versterken? Kasper Bormans , een jonge onderzoeker, komt je hier meer over vertellen. Hij schreef het boek ‘Wat Alz’ over technieken om beter te communiceren met mensen met dementie, ook ontwikkelde hij een app, Memoryhome, die inspeelt op een eeuwenoude techniek van geheugenpaleizen.