Leescafé op het Forum (10u - 16u30)

Snuister in ons leescafé en laat je aankopen meteen signeren!


CM Gezondheidsbib (doorlopend vanaf 10u)

  • In de Gezondheidsbib van de CM vind je een schat aan informatie over thema’s als verslavingsrisico’s, beweging, voeding, gezondheidsrisico’s, geneesmiddelen, mentale gezondheid, gezondheidszorg en gezondheidsbeleid,… Dit allemaal in tal van boeken, lespakketten, DVD’s, CD-ROMs, spellen, aanschouwelijk materiaal, tijdschriften, artikels, folders en brochures. Bezoek zeker hun informatiestand op het leescafé!

Ubuntu, oerknal naar inzicht (11u – 11u45)

  • In 2010 trok opvoedster en kok Hilde Misseeuw op vraag van een Belgische firma naar Rwanda. Ze hadden haar gevraagd om gedurende 6 maanden een sojamelkproductie op te starten in enkele Afrikaanse landen. Na amper 3 weken veranderde het avontuur in een nachtmerrie. De sojamelkmachine explodeerde en liet Hilde zwaar gewond achter. Er volgden 300 ziekenhuisdagen, 11 operaties en een heel zware revalidatie. In Ubuntu, oerknal naar inzicht schrijft Hilde over haar ervaringen en innerlijke ontdekkingen die ze tijdens haar jarenlange revalidatie verzamelde.

Mijn rug en ik (12u – 12u45)

  • Iedereen kent wel iemand die regelmatig rugpijn heeft. 1 op 5 Belgen heeft last van lage rugpijn. Ook Hans Crampe, verpleegkundig paramedisch directeur van AZ Maria Middelares in Gent, is een rugpatiënt. Hij schreef er het boek ‘Mijn rug en ik’ over. In het boek vertelt hij over zijn lot als chronisch rugpatiënt. Daarnaast laat hij ook een chirurg, kinesist, pijnpsycholoog en ergotherapeut aan het woord. Crampe wil met zijn boek de vele rugpatiënten op weg helpen in de zoektocht naar een leven zonder pijn.

 

K-boek (13u- 13u45)

  • Ongeveer 1 op 4 mensen wordt in zijn of haar leven geconfronteerd met kanker. Maar hoe vertel je zoiets aan je gezin? Hoe ga je er mee om? Wat doet dit met je lichaam, met je hoofd ? Welke behandelingen bestaan er? En vooral hoe blijf je positief na de diagnose en tijdens zo’n moeilijke periode? In haar K-boek neemt Sabine De Vos je mee in haar zoektocht naar antwoorden op al deze vragen. Ze deelt tips en tricks over hoe je je levenskwaliteit kan verbeteren, hoe je het draaglijk kunt maken… In het boek staan ook heel wat adviezen van Experts en artsen.


Reumapositief (14u – 14u45)

  • ‘Reuma’ en ‘positief’. Niet vanzelfsprekend om deze twee woorden met elkaar te verbinden. En toch kan het! Professor Filip De Keyser en gezondheidsjournaliste Heidi Van de Keere begeleiden samen in hun praktijk al vele jaren mensen met reuma en gewrichtspijn. Aan de hand van inzichten uit de positieve psychologie, verhalen van ervaringsdeskundigen en veel praktische tips tonen ze aan, in hen boek Reumapositief, dat het mogelijk is na een diagnose op een positieve manier een nieuwe weg in te slaan en dit met respect voor de pijn en beperkingen die reuma met zich meebrengt.

 

Het is een ander jaar (15u – 15u45)

  • Op de eerste dag van de lente in 2016 hoort Marjan Meganck, mama van twee en vrouw van Wouter Deprez, dat ze borstkanker heeft. Ze ziet hoe moeilijk haar omgeving het hiermee heeft, hoe ze worstelen met de angst en de machteloosheid. Ze besluit hen daarom brieven te schrijven om deze gevoelens en de diagnose draaglijker te maken. Het boek ‘Het is een ander jaar’ vertelt aan de hand van brieven, dagboekfragmenten en foto’s hoe Marjan de 4 seizoenen na die bewuste eerste lentedag beleeft.


Liefde onder druk (16u – 16u45)

  • De diagnose: ‘je hebt kanker’ verandert niet enkel jouw leven, maar ook die van je levenspartner. Wat gaat er door jullie heen? Verschuiven de zorgtaken? Blijven jullie praten? Is er nog plaats voor intimiteit? De ervaring leert dat de relatie inniger wordt of breekt. In 16 verhalen laat Els Put in haar boek ‘Liefde onder druk’ gevolgen van kanker op de partnerrelatie’ zowel kankerpatiënten als hun partners aan het woord. Ze vult deze verhalen aan met praktische tips en info vanuit professionele hoek.