Wegwijs

Wacht niet tot morgen…

Wat als je plots ziek wordt of ernstig gewond raakt door een ongeval? Heb je er al over nagedacht welke zorg je dan (niet meer) wil? En weet je familie wat jij belangrijk vindt? Het is belangrijk dat je hierover kunt praten met de mensen in je omgeving. Op die manier zorg je ervoor dat bijvoorbeeld je familie, vrienden of zorgverleners de juiste keuzes maken in moeilijke tijden. Dat is de essentie van vroegtijdige zorgplanning.

Karen Mullié & Michèle Morel

 

Tijdens ons leven maken we heel wat keuzes. Wat gaan we eten vandaag? Waar wil ik wonen? Wanneer wil ik op pensioen gaan?
Maar wat als je plots ziek wordt of ernstig gewond raakt door een ongeval? Heb je er al over nagedacht welke zorg je dan (niet meer) wil? En weet je familie wat jij belangrijk vindt?

Het is belangrijk dat je hierover kunt praten met de mensen in je omgeving. Op die manier zorg je ervoor dat bijvoorbeeld je familie, vrienden of zorgverleners de juiste keuzes maken in moeilijke tijden. Dat is de essentie van vroegtijdige zorgplanning.

Met de campagne ‘Wacht niet tot morgen…’ wil CM Gezondheidsfonds ouders, kinderen en vrienden aanzetten om met elkaar te praten over wat ze belangrijk vinden in het leven.
Praten is natuurlijk gemakkelijker gezegd dan gedaan. CM biedt enkele mogelijkheden aan om het gesprek toch te starten: Levenswenskaarten, workshops en het theaterstuk ‘de dag die komt’.

Levenswenskaarten
De Levenswenskaarten helpen je om op een eenvoudige en laagdrempelige manier na te denken over het levenseinde en de bijhorende voorkeuren en wensen. Op 37 kaarten staan korte uitspraken, bv. afscheid kunnen nemen van mijn dierbaren, kunnen praten over wat mij bang maakt,… De kaarten kun je op verschillende manieren gebruiken, om zelf rustig na te denken over wat belangrijk is. Daarna kan je je keuzes bespreken met familie, vrienden, zorgverlener(s),…

Twijfel je over hoe je hiermee aan de slag kunt gaan?
In het voorjaar 2022 organiseert CM workshops rond de levenswensenkaarten. In deze workshops kunnende deelnemers zelf ervaren wat de kaarten voor hen als persoon kunnen betekenen en hoe ze kunnen helpen om persoonlijke gedachten, wensen, overtuigingen te ordenen en eventueel te verruimen door naar elkaar te luisteren. De workshops zullen de deelnemers op weg helpen om in gesprek te gaan over vroegtijdige zorgplanning met hun eigen omgeving.

De dag die komt…
Met de Nederlandstalige solovoorstelling ‘de dag die komt’ wil CM mensen uitnodigen niet te wachten tot morgen. Het theaterstuk geeft weer hoe het kan voelen als je met je geliefden nooit hebt gesproken over datgene waarmee iedereen op een bepaald moment in het leven wordt geconfronteerd: de dood.
Vijf jaar lang werkte actrice Elise Bundervoet op een palliatieve afdeling in een ziekenhuis. Het viel haar op dat veel mensen die elkaar tientallen jaren kennen, elkaar toch niet écht kennen. Vanuit deze ziekenhuiservaringen brengt Elise een theatermonoloog. Het werd een warm stuk waar ook plaats is voor een glimlach, een stuk dat ons inspireert om met elkaar te praten over het leven.

Informatie
In samenwerking met experten van Palliatieve Zorg Vlaanderen organiseert CM informatie- en sensibiliseringssessies rond vroegtijdige zorgplanning: Vroegtijdige zorgplannig

Tickets theatervoorstelling
Tickets ”De dag die komt’.

Levenswensen: Levenswensen

Vragen over zorgplanning en levenseinde: De Zorglijn