Gelezen

Smaakvol: duurzaam koken met lekkers van dichtbij - Elise Van De Poele

In ‘Smaakvol’ laat Elise Van de Poele zien wat voor haar de essentie van lekker eten is: koken met lokale, pure en duurzame ingrediënten.

 

In ‘Smaakvol’ laat Elise Van de Poele zien wat voor haar de essentie van lekker eten is: koken met lokale, pure en duurzame ingrediënten. Vlees, vis en zuivel zijn de smaakmakers, maar lokale plantaardige ingrediënten spelen de hoofdrol. Ze leert je hoe je op een eenvoudige manier kunt genieten van het lekkers in je omgeving.
Elise Van de Poele: “Ik hou zoveel van eten dat ik het moeilijk vind om dingen te laten. Spek met een eitje bijvoorbeeld of een entrecote op de grill, wat oude kaas op mijn verse pasta, … Vegan eten is geweldig, maar moet nu echt iedereen voor plantaardig voedsel kiezen? Is er geen middenweg?
Koken met groenten vind ik geweldig, maar vis, vlees en zuivel schrappen vind ik dan weer een brug te ver. Ik wil van alles kunnen genieten. En daarom ben ik op zoek gegaan naar de middenweg. Ik zocht gerechten waarin vlees, is en zuivel niet langer de hoofdrol spelen. Ik zie ze eerder als smaakmakers, een extra bij de gerechten, zonder te overdrijven in hoeveelheden. En daarbij gebruik ik zoveel mogelijk lokale ingrediënten. Want veel exotische producten, avocado’s en superbessen of cashewnoten waarbij veganisten zweren, groeien ook niet bij de boer om de hoek en hebben evenzeer een grote ecologische impact.
Mogen we dan alleen plantaardig eten en dan nog enkel uit eigen land? Geen vlees, vis en zuivel meer? Dat lijkt me drastisch en heel moeilijk. Daarom pleit ik voor de middenweg, voor het compromis tussen wat we eigenlijk zouden moeten doen en hoe we ervoor kunnen zorgen dat het toch voor iedereen lekker en gezellig blijft. Stap uit je gewoontes, kijk om je heen. We moeten opnieuw leren houden van onze eigen producten, van die heerlijke seizoen groenten, van dat eerlijk gekweekt stukje vlees, van onze fantastische kazen en lekkere vis uit de Noordzee.
Alleen moeten we leren het anders en minder te gebruiken.”

Smaakvol
Duurzaam koken met lekkers van dichtbij
Elise Van De Poele
Uitgeverij Manteau
224 blz. – 24,99 euro