Mantelzorg

Nieuwe lichting mantelzorgcoaches afgestudeerd

Onlangs studeerde een nieuwe lichting mantelzorgcoaches af! Je kan bij deze ervaringsdeskundigen terecht voor een luisterend oor, ondersteuning en begeleiding op maat.

Zorgen voor iemand anders brengt heel wat met zich mee. Daarom kan je bij Samana terecht voor (maximaal) 4 gratis sessies met een mantelzorgcoach. Ze volgden een speciale opleiding tot coach en zijn (of waren) zelf ook mantelzorger. Ze weten dus als geen ander waar jij als mantelzorger mee te maken krijgt.

In december startte een nieuwe groep mantelzorgcoaches bij Samana, en twee van de afgestudeerden delen hun ervaringen als mantelzorger en hun motivatie om anderen te ondersteunen.

De donderslag bij heldere hemel

“Drie jaar lang ben ik mantelzorger geweest voor mijn partner,” vertelt Marina. “De dag van de diagnose was als een donderslag bij heldere hemel, maar bij de pakken neerzitten was geen optie. In mijn zoektocht naar hulp ontdekte ik dat veel mantelzorgers dezelfde ervaring delen, maar niet altijd de juiste ondersteuning vinden.

Mijn missie als mantelzorgcoach is om er te zijn voor diegenen die op zoek zijn naar ondersteuning. Soms hebben mantelzorgers gewoon iemand nodig om hen een duwtje in de rug te geven, zodat ze weer verder kunnen. Onze dagelijkse inspiratie komt van Pippi Langkous: ‘Ik heb het nog nooit gedaan, dus ik denk dat ik het kan!’”

"Soms hebben mantelzorgers gewoon iemand nodig om hen een duwtje in de rug te geven, zodat ze weer verder kunnen."

Een logische stap

Iris deelt haar persoonlijke ervaring als mantelzorger gedurende tien jaar, eerst voor haar zieke vader en nu nog steeds voor haar dochter met ASS. Voor haar was het een logische stap om ervaringsdeskundige mantelzorgcoach te worden.

Ontdekken van mantelzorg

“Het heeft best lang geduurd voor ik door had dat ik aan mantelzorg deed. Ik zie dat dat bij veel mantelzorgers zo is. En eens je weet dat je mantelzorger bent, weet je vaak nog niet wat dat allemaal inhoudt en welke mogelijkheden er zijn. Dan zijn alle helpende handen welkom. Ik hou ervan om naar mensen hun verhaal te luisteren en  te helpen waar ik kan.  Daarom volgde ik de cursus EMC (ervaringsdeskundige mantelzorg) en dat was een heel mooi kerstgeschenk aan mezelf.  Ik leerde er fijne mensen kennen en de lessen waren heel boeiend en verrijkend.”

Compagnon de route

“Nu we zijn ‘afgestudeerd’ kan ik niet wachten om aan de slag te gaan want ik wil mijn eigen inzichten en ervaringen graag delen met andere mantelzorgers.  Even hun ‘compagnon de route’ zijn.  Hen vertellen dat ze niet alleen staan in wat ze doormaken.  En vooral, dat ze zichzelf niet mogen vergeten!  Want iemand die er gewoon even erkenning aan geeft dat je het zwaar hebt en vervolgens met je meedenkt, dat doet deugd.”

De nieuwe lichting mantelzorgcoaches van Samana staat dus klaar om mantelzorgers te ondersteunen op hun reis. Met persoonlijke ervaringen en een toewijding om anderen te helpen, beloven ze een waardevolle aanvulling te zijn voor de mantelzorggemeenschap. Kan jij hun hulp ook gebruiken? Vraag je gratis gesprek dan hier aan!

Klinkt dit als iets waar jij ook deel van wil uitmaken? Er begint een laatste opleiding tot mantelzorgcoach in januari 2024. Deze gaat online door (via Teams) met opleidingsdagen op maandagnamiddagen en start begin maart 2024. We zijn vooral op zoek naar bijkomende mantelzorgcoaches in West- en Oost-Vlaanderen. Ontdek alle info hier!