Winkelbus

Winkelbus

Voor mensen die minder mobiel zijn door ziekte, handicap of ouderdom is het niet vanzelfsprekend om zelf naar de winkel te gaan. Voor wie het sleuren met (zware) boodschappen een hele opgave is, is er de Samana Boodschappenlijn.
Deze dienstverlening wordt nu uitgebreid.
Vanaf 29 april brengt Samana, in samenwerking met stad Antwerpen, vijf weken lang op maandag, minder mobiele mensen met de winkelbus naar de supermarkt.

De Samana Boodschappenlijn biedt een oplossing voor mensen die zelf niet meer kunnen winkelen. Wie de Samana Boodschappenlijn belt, geeft zijn boodschappen door aan de operator. Die contacteert een vrijwillige boodschapper.
Wanneer deze naar de winkel gaat, neemt hij ook de boodschappen van de beller mee, levert ze aan huis en rekent meteen af. Heel handig en slechts een kleine moeite. Wie zelf geen boodschappen meer kan doen, wordt door de Samana Boodschappenlijn geholpen. De boodschapper heeft het prettige gevoel iemand een dienst te bewijzen.
En beiden houden er gegarandeerd een fijn contact aan over.

Uit een tussentijdse evaluatie van de Samana Boodschappenlijn blijkt dat minder mobiele mensen ook zelf willen winkelen. Zelf je favoriete product kiezen, nieuwe zaken ontdekken, terug onder de mensen komen, zijn maar enkele redenen. Daarbij stuiten zij echter op verschillende problemen zoals een beperkte mobiliteit of het ontbreken van winkels in hun onmiddellijke omgeving.

Om uit deze impasse te raken, zetten Samana en Stad Antwerpen een uniek pilootproject op. Vanaf 29 april 2019 zal een rolstoeltoegankelijke winkelbus, vijf maandagen na elkaar, minder mobile mensen van de wijk Luchtbal naar de Colruyt in Merksem brengen. Daar krijgen de deelnemers alle tijd en hulp om rustig hun boodschappen te doen. Nadien brengt de bus hen terug naar de opstapplaats.

De winkelbus zal elke maandag vanaf 29 april tot 27 mei rijden, en heeft als  opstapplaatsen de Montrealstraat, Liverpoollaan, Columbiastraat en Canadalaan.

Na de proefperiode volgt een evaluatie en wordt het project eventueel bijgestuurd en/of uitgebreid naar andere wijken of regio’s.

ATV was aanwezig bij de lancering om het mooi in beeld te brengen: BEKIJK HET HIER