Een huisbezoek door een vrijwilliger doet altijd weer deugd

1,5 miljoen persoonlijk huisbezoeken per jaar

Ondanks alle goede voorzieningen en de beste intenties van familie en vrienden, lopen langdurig zieke of zorgbehoevende mensen die thuis verblijven vaker dan anderen het risico op vereenzaming. Daarom zijn de persoonlijke huisbezoeken van Samana een van de hoekstenen van onze werking. Jaarlijks verzorgen onze vrijwilligers er bijna 1,5 miljoen!


Aangezien het belang van de zorgbehoevende of chronisch zieke persoon daarbij centraal staat, gaan onze vrijwilligers alleen op huisbezoek bij mensen die daar zelf uitdrukkelijk om vragen. En om de kwaliteit van die bezoeken zo hoog mogelijk te houden, organiseren we altijd eerst een uitvoerig kennismakingsgesprek. Daarin peilen we naar de wensen en verwachtingen van de betrokkene en zijn of haar interesses. Op basis daarvan brengen we hem of haar in contact met een vrijwilliger die daar zo goed mogelijk bij aansluit.


Samana streeft naar persoonlijke ontmoetingen die waardevol zijn voor zowel de vrijwilliger als voor de betrokkene en zijn omgeving. Als vrijwilliger krijg je daarom een degelijke vorming en kan je gebruik maken van een breed uitgebouwd coaching-aanbod.


Ben jij open, sociaal en makkelijk in de omgang met anderen? Dan is dit soort vrijwilligerswerk misschien wel iets voor jou.


Telefonisch huisbezoek

Samana telt ook een dertigtal vrijwilligers die telefonisch op huisbezoek gaan. Eén of meerdere malen per dag of week bellen zij naar mensen die omwille van ziekte, ouderdom, handicap of andere redenen niet zo makkelijk zelf nog ‘onder de mensen komen’. Ze slaan dan even een babbeltje, horen hoe het gaat en herinneren de betrokken persoon indien nodig aan een afspraak of andere dingen die belangrijk zijn. Ook deze vrijwilligers worden op gepaste wijze ondersteund in hun specifieke engagement.

Zie jij het zitten om op regelmatige basis van thuis uit te bellen met mensen voor wie dat echt een verschil maakt?

Blijf op de hoogte

Vul hieronder je e-mailadres in, dan houden we je regelmatig (maar zeker niet te vaak) op de hoogte van onze werking en diensten en bezorgen we je informatie die voor jou interessant kan zijn.