Vakantievrijwilliger worden. Hoe moet dat?

Heb jij zin om je in te zetten als vrijwilliger tijdens een vakantie van Samana? Super! Maar hoe begin je daar nu aan?
In onderstaand stappenplan maken we je met plezier wegwijs doorheen het selectieproces.

Stap 1

Als je het vakantieaanbod van Samana nog niet kent, kan het interessant zijn om eerst eens door het overzicht te surfen. Met ongeveer 300 groepsreizen, zal er zéker wel iets voor jou tussen zitten.

Stap 1.5

Wil je wel graag mee op vakantie, maar wil je nog meer info over het reilen en zeilen tijdens zo’n vakantie? Schrijf je dan in voor één van onze vormingsmomenten in jouw regio. Klik hieronder door naar het overzicht van onze vormingen in jouw provincie.

Stap 2

Heb je vakanties gevonden die je wel liggen? Top! Voor een aantal verre reizen, vragen we een kleine bijdrage van de vrijwilligers. Dit om de kosten van onze vakantiegangers zo veel mogelijk te kunnen drukken. Alle vakanties waarbij we een vrijwilligersbijdrage vragen vind je in dit overzicht. Staat jouw gekozen vakantie hier niet in vermeld? Dan wordt hier geen bijdrage voor gevraagd en moet je je niet aan een factuur verwachten!

Stap 3

Heb je al een LOG-IN bij Samana? Dan kan je je meteen voor een reis inschrijven via de knop ‘inschrijven’ bij de reizen van jouw keuze.
Indien je nog geen LOG-IN hebt, moet je je eerste registreren. Na de registratie, kan je verder gaan met de inschrijving.

Stap 4

Is het de eerste keer dat je je hebt ingeschreven als vakantievrijwilliger en heb je voordien nog geen contact gehad met een vakantiemedewerker bij Samana? Dan mag je van ons een telefoontje verwachten. Het doel hiervan is om je vooraf wat beter te leren kennen en te bekijken hoe we jouw vakantie als vrijwilliger op jouw interesses en talent kunnen afstemmen.

Stap 5

Wanneer de inschrijvingsperiode voor de vakanties afgerond is bekijken we hoeveel vrijwilligers er per vakantie nodig zijn. Dit hangt vaak af van het aantal ingeschreven vakantiegangers dat een rolstoel gebruikt.

Zijn er net genoeg vrijwilligers ingeschreven voor het aantal benodigde plaatsen? Dan word je automatisch geselecteerd. Zijn er meer vrijwilligers ingeschreven dan nodig? Dan maken wij een selectie op basis van een aantal criteria. Bijvoorbeeld: de ervaring met de doelgroep van de vakantie (mensen met een mentale beperking, zwaar zorgbehoevenden …) en eventuele vakantie ervaringen.

Stap 6

Indien je geselecteerd bent voor je gekozen reis, krijg je een bevestigingsbrief. Hierin staat nogmaals de datum en de bestemming van de reis vermeld. Zo weet je zeker dat je voor de juiste reis bent ingeschreven. Klopt dit niet? Laat dan zo snel mogelijk iets weten zodat we op zoek kunnen naar een vervanger.

Ben je niet geselecteerd voor je reis? Dan krijg je een wachtlijstbrief. Dit wil zeggen dat wanneer een geselecteerde vrijwilliger afhaakt, we je contacteren om samen met je te bekijken of je nog beschikbaar bent als vrijwilliger voor deze reizen.

Stap 7

Voor elke reis wordt een voorbereidende vergadering georganiseerd, al dan niet in aanwezigheid van de ingeschreven vakantiegangers.
We vragen je om hier zeker op aanwezig te zijn. Het is een gelegenheid om de andere vrijwilligers en vakantieverantwoordelijke beter te leren kennen. Daarnaast lichten we alle praktische informatie toe en wordt samen gekeken naar het programma, de verdeling van de zorg …

Stap 8

Indien je gekozen hebt voor een reis waarbij een vrijwilligersbijdrage gevraagd wordt, krijg je hiervoor nog een factuur bezorgd via mail of post.

Stap 9

Je vertrekt op reis! Wees zeker tijdig aanwezig op de startplek en geniet ervan!