Samen naar een toegankelijk Leuven

Samana zet in op obstakelvrije voetpaden in Leuven, samen met Beweging.net, OKRA en KVG. We bundelen de krachten om Leuven nog meer toegankelijk te maken. 

Toegankelijkheid in Leuven. De stad heeft rond dit thema al heel wat stappen ondernomen, dat kunnen de Leuvenaars merken. De plaats voor de auto in het straatbeeld is kleiner geworden ten gunste van de verkeersveiligheid.

Toch stellen we vast dat er in Leuven tal van hindernissen zijn die de minder mobiele voetgangers verhinderen om zich vlot en op een veilige manier door Leuven stad en haar deelgemeenten te begeven. Op verschillende plaatsen vinden we hellende en te smalle voetpaden, loszittende tegels en te hoge stoepranden, fietsen en brede fietskarren die de doorgang versperren.

Wie zijn we?

Wij zijn Samana, Beweging.net, OKRA en KVG. We bundelen graag de krachten om Leuven nog meer toegankelijk te maken.

Ons doel?

Knelpunten verzamelen en bundelen in een overzichtelijk rapport om dit rapport te overhandigen aan de schepenen van Leuven en erover in gesprek te gaan. Welke zaken kunnen op korte termijn aangepast worden? Welke op lange termijn? En op welke manier kunnen wij, Samana, Beweging.net, OKRA en KVG, hieraan bijdragen?

Dankzij de open communicatielijnen met Stad Leuven zijn er al aanpassingen gebeurd, o.a. herstelling aan de voetpaden in de burgem. Stanislas De Rijcklaan, een aanpassing van de verhoogde drempel in de Tivolistraat, ….

Daarnaast willen we met de actie ook meer bewustwording creëren bij de bewoners van Stad Leuven, zodat ook meer mobiele mensen stilstaan bij de gevolgen van moeilijk begaanbare voetpaden.

Wat kan jij doen?

Maak een korte wandeling en geef de hindernissen en suggesties door

Maak een wandeling door Leuven met een kritisch oog op de openbare ruimte: kunnen mensen in een rolstoel, mensen met een rollator, slechtzienden, … zich hier makkelijk verplaatsen?

Geef hieronder door welke hindernissen, obstakels, moeilijkheden je tegenkomt in Leuven centrum, Heverlee, Kessel-Lo, Wilsele en Wijgmaal die het voor mensen met een rolstoel of rollator moeilijk maakt om door de straten te gaan (bvb smalle straat, te steile helling, …).

Heb je een suggestie op welke manier de publieke ruimte kan verbeterd worden zodat deze meer toegankelijk wordt voor mensen die minder mobiel zijn? Heb je ergens een goed idee gezien (verhoging om op de bus te stappen, hellend vlak met de juiste hellingsgraad, …)? Geef deze hieronder zeker door!

Zorg zelf voor een obstakelvrij voetpad

Naast het meldpunt willen we ook een oproep doen om met alle bewoners mee te werken aan obstakelvrije voetpaden. Toegankelijke voetpaden zijn een verhaal waar we met z’n allen op onze eigen manier aan kunnen meewerken. Concreet kan je dit doen door: hagen te snoeien, fietsen aan de kant plaatsen (ofwel op een fietsenparking of zo dicht mogelijk tegen de gevel),  infoborden aan de kant te plaatsen.

Meldpunt actie toegankelijk Leuven

Je kan de hindernissen hieronder uploaden door beschrijving en afbeelding toe te voegen

  • Omschrijf hier in 1 à 2 woorden de hindernis die je tegenkwam op je wandeling of een verbetersuggestie
  • Sleep bestanden hierheen of
    Hier kan je foto's uploaden van de hindernis of suggestie. Indien je meerdere foto's upload, geef dan aan de foto's steeds de naam van de hindernis of suggestie.
  • Word je graag op de hoogte gehouden van verdere vorderingen in het project, vul dan hierboven je naam en mailadres is.

Toegankelijk Leuven in de pers

Reportage ROBtv: Toegankelijk Leuven – Reportage ROBtv

Reportage Leuven Actueel: Toegankelijk Leuven – Reportage Leuven Actueel

Artikel VRT NWS: Toegankelijk Leuven – Artikel VRT

Artikel Het Nieuwsblad: Toegankelijk Leuven – Artikel Het Nieuwsblad

 

Meer info?

Contacteer ons via vlaamsbrabant@samana.be