Tips om goed voor jezelf te zorgen

Wat de overheid aan ons vraagt, is duidelijk: blijf thuis, zorg voor jezelf en anderen. Als mantelzorger of persoon met een langdurige ziekte is dat ‘zorgen voor’ ongetwijfeld helemaal niet nieuw voor je. Maar het verlies van contact met de buitenwereld maakt het wel weer extra uitdagend. Wij helpen je graag op weg met een reeks tips om in deze coronatijden goed voor jezelf te blijven zorgen.

Verklein het risico op besmetting

Onder het motto ‘beter voorkomen dan genezen’, is het een evident dat we beginnen met de simpele maatregelen om besmetting te voorkomen.
Voor mantelzorgers heeft de Vlaamse Overheid ook specifieke richtlijnen opgesteld om de zorg op een zo veilig mogelijk manier verder te zetten. Je leest er alles over op deze pagina.

 

Blijf in contact met anderen

Ontmoetingsplekken sluiten de deuren, bezoek wordt afgeraden, het sociaal weefsel valt weg. De maatregel om thuis te blijven daagt ons allemaal uit om creatief te zijn en andere manieren te zoeken om in contact te blijven. Grijp die uitdaging met twee handen want het is belangrijk dat je deze vreemde tijden niet in volle eenzaamheid beleefd.

Enkele tips:

  • Hou telefonisch contact met de mensen die je nauw aan het hart liggen. Start bijvoorbeeld een telefoonketting op. Daarbij belt iedereen om de beurt iemand anders op voor een korte babbel.
  • Er bestaan de dag van vandaag ook heel wat digitale hulpmiddelen die contact op afstand mogelijk maken. Wij hebben de meest courante applicaties even voor je samengevat op deze pagina.
  • Mantelzorgers kunnen elkaar een riem onder het hart steken op het forum van www.ma-zo.be. Even registreren en je komt in contact met lotgenoten.
  • Wil je iemand die in een woonzorgcentrum verblijft een hart onder de riem steken? De mensen van Happiedays hebben een handige online-tool uitgewerkt waarmee je een volledig gepersonaliseerd krantje kan maken en laten opsturen.

 

Zet hulpbronnen in

Samana Boodschappenlijn

Kan je door verminderde weerstand of kwetsbaarheid door ziekte geen boodschappen doen? Of kan je als mantelzorger wat extra hulp gebruiken? Onze vrijwilligers van de Samana Boodschappenlijn helpen je graag verder. Bel naar onze gratis boodschappenlijn en onze vrijwilligers brengen je inkopen zo snel mogelijk aan huis. Je betaalt hierbij enkel voor je boodschappen. De boodschappenlijn is bereikbaar op weekdagen van 10 tot 12 uur op het nummer 0800 95 001.

Luisterend oor

Heb je even nood aan een luisterend oor? Er zijn heel wat hulplijnen beschikbaar waar je terecht kan om in vertrouwen je hart even te luchten. Enkele suggesties:

  • De Samana mantelzorgtelefoon: Gericht naar mantelzorgers en bereikbaar  opwerkdagen van 10 tot 12 uur en van 13 tot 16 uur via het nummer 078 15 50 20.
  • Tele-Onthaal: Voor iedereen. Bel anoniem en gratis naar het nummer 106 (24u/7d) of chat via www.tele-onthaal.be.
  • Teleblok: Een chatlijn voor studenten, maar nu ook uitzonderlijk open voor iedereen. Bereikbaar tussen 18u en 23u via www.teleblok.be.

Zelfzorg voor mantelzorgers

Heb je als mantelzorger nood aan tips om een balans te vinden tussen ‘draaglast en draagkracht’? De online trainingZelfzorg voor mantelzorgers‘ leert het je in negen sessies aan de hand van theoretische uitleg van een experte, tips, oefeningen en getuigenissen van andere mantelzorgers. De training is gratis voor mantelzorgers en CM-leden. Klik hier om met naar de training te gaan.

‘Goed’ komt naar je thuis

Heb je tijdelijk een hulpmiddel nodig? Dringend nood aan een rolwagen, loophulp of krukken? Om kwetsbare risicogroepen te beschermen, levert Goed nu alle hulpmiddelen van de uitleendienst bij je thuis. Meer info vind je op www.goed.be.

 

Omgaan met negatieve gevoelens

De ingrijpende veranderingen in ons dagelijkse leven en de onzekerheid rond het verloop van de ziekte kunnen angst en negatieve gevoelens bij je opwekken. Dat is perfect normaal. Hieronder vind je enkele tips om deze gevoelens een halt toe te roepen of een plaats te geven.

Informeer je

Informeer je met correctie informatie. De beste remedie tegen onzekerheid is je goed over de situatie informeren via betrouwbare bronnen. De federale regering heeft een website gelanceerd waar je een duidelijk antwoord kan vinden op een hele hoop vragen rond het coronavirus. Je vind de website via  www.info-coronavirus.be.

Let wel op. Je de hele tijd omringen met of op zoek gaan naar nieuwsberichten rond het virus kan de angstgevoelens extra aanwakkeren. Baken de tijd om het nieuws te volgen af en leg af en toe de smartphone aan de kant.

Zelfreflectie en meditatie

Hou een positieve mindset en vermijdt uitspraken zoals “de wereld is om zeep” of “dit komt nooit goed”. Deze werken negatieve gevoelens in de hand. Stuur je gedachtegang dus bewust in een positievere richten en steek je energie in het geven van warmte en vriendschap aan je familie en vrienden. Ook al is het via digitale weg.

Blijft er een storm van emoties door je razen? Probeer dan meditatie. Anne, één van onze vrijwillig zingevers heeft daarvoor deze oefening uitgewerkt. Of volg Walter van Wouwe van I-WAVE. Hij deelt op zijn Facebookpagina regelmatig filmpjes met meditatieoefeningen.

Ook Psychologe Ada uit Aalter biedt een gratis programma met tools en oefeningen aan om terug vat te krijgen om je eigen emoties en om je klachten te verminderen.

Schrijf het van je af

Een manier om met je gevoelens om te gaan is door ze van je af te schrijven. Regelmatig schrijven kan namelijk een enorm positieve uitwerking hebben op je gemoedstoestand. Door je dagelijkse beslommeringen, je problemen en je dankbaarheden op te schrijven krijg je veel inzicht in jezelf en voel je je beter in je vel.

Ook mantelzorgster Carina had wat van zich af te schrijven. Het resultaat daarvan is een mooie tekst die ze graag ook met je deelt.

Rust in je kot met Samana

Een andere manier om je gedachten te verzetten is muziek. We hebben allemaal wel dat ene nummer of album dat je opzet om even rust in je hoofd te brengen. Zo ook het personeel van Samana! We verzamelden onze liedjes in één afspeellijst in de hoop dat deze melodieën ook bij jou hun positieve effect hebben.  Veel luisterplezier!

 

Aandacht voor ontspanning

Door de coronacrisis hebben we allemaal plots weer veel tijd. Soms te veel tijd. Hieronder vind je enkele tips om de coronaverveling tegen te gaan:

Blijf in beweging

Het is belangrijk dat je voldoende in beweging blijft. Via www.blijfsporten.be vind je tal van filmpjes met oefeningen om op enkele vierkante meters fit te blijven. Is sporten door ouderdom of ziekte een uitdaging? De collega’s van OKRA zorgden voor toegankelijke oefeningen. Klik hier.

De uitspraak een gezonde geest in een gezond lichaam bestaat al langer dan vandaag, maar is nu meer dan ooit belangrijk. Vandaar dat we je met Samana ook enkele eenvoudige yoga-oefeningen willen aanreiken. Een leuke manier om kennis te maken met yoga als je hier nog niet zo vertrouwd mee bent.

Wandeling in het groen vanuit je zetel

Voor wie de deur niet uit kan maar wel een dosis natuurgroen kan gebruiken, lanceert Toerisme Vlaanderen virtuele wandelingen in Vlaams-Brabant. De eerste wandeling vond onlangs plaats in Tildonk. Je kan de wandelfilmpjes bekijken via de Facebookpagina van Toerisme Vlaams-Brabant.

Maak een creatief dagboek

Kennen jullie Sarah Timmermans? Zij was een lesgeefster op de Samana Imagination Days van 22 maart 2018 in Hasselt en gaf de workshop “creatief dagboek, je leven in woord en beeld”. Tijdens deze quarantaine-periode biedt ze je dagelijks én gratis een opdracht voor in je creatief dagboek aan.  Aansluiten kan op elk moment. Het enige wat je dient te doen, is haar een mailtje sturen naar sarah.benjamin.timmermans@gmail.com. Meer info vind je op www.sarahtimmermans.com.

Luister naar (inspirerende) verhalen

Het vertellerscollectief ‘Gentse Raconteurs’ zet elke dag een coronaverhaal uit een Gentse buurt online op hun website. Vree wijs!

Op Radio 1 loopt ’s avonds laat ook Zandman. Een radioprogramma waar acteurs kortverhalen vertellen voor het slapengaan. Bijvoorbeeld Jan Decleir, Dirk Roofthooft, Natali Broods en vele anderen lezen voor uit de wereldliteratuur. Je kan de verhalen ook beluisteren op de website van Radio 1.

Vertelster van 1001 verhalen, Marijke Goossens heeft met ons een inspirerend onlineverhaal gedeeld. Zeker de moeite om even tijd voor te maken. Voor Samana begeleidt ze  ‘Verhalen voor mantelzorgers over geluk’, op verschillende plekken in Vlaanderen. Hieronder alvast een voorproefje:

Cultuur in je living

Heel wat gezelschappen, operahuizen en concertzalen hebben een aantal straffe voorstellingen online gezet, zodat je thuis kan genieten van al dat moois.

Het gratis onlineplatform OperaVision bundelt het beste van de Europese operahuizen en zet verschillende opera’s van Mozart online.  Daarnaast zette ook het federale operahuis De Munt enkele operaproducties online.

Via het overkoepelende platform ‘Podium aan huis’ vind je voorstellingen terug van verschillende makers. Concertzaal AB in Brussel biedt gratis enkele unieke concerten aan via zijn website. Zo kan je luisteren naar de live muziek van Norah Jones of Coldplay.

Theaterhuis FroeFroe heeft enkele oude voorstelling integraal online gezet. In deze speelse voorstellingen spelen poppen de hoofdrol. Je kan ze bekijken op hun YouTube-kanaal. Hieronder geven we alvast even het podium aan Joevanfroefroe.

Coronavrij naar het museum: het kan! Via het wereldwijde kunstproject van Google vind je de collecties van honderden musea en kunstenaars.

In Gent biedt het STAM “digi-expo’s aan: leer Gent kennen toen de stad bezet was tijdens de Tweede Wereldoorlog, maak een virtuele wandeling door de wereldexpo van 1913 of ontdek de stad door de zoeker van fotograaf Carl De Keyzer.

De VRT biedt de docureeks “Er was eens” aan, over het Museum voor Natuurwetenschappen. Te bekijken op VRT NU.

 

Nog meer inspiratie

  • Zorg je voor iemand met dementie? Expertisecentrum Dementie Vlaanderen geeft tips op maat om als mantelzorger niet overbelast te geraken. Klik hier.