SWAP brengt mensen samen - Interview

De SWAP slaat bruggen tussen mensen

 

HARELBEKE/MAASEIK – “Dit is gemaakt door een mens met een heel groot hart. Ik ben er zo zuinig op”, vertelt Gabie Thielens (71), terwijl ze heel voorzichtig alle cadeautjes opdiept die Annie in 2018 met de hand had gemaakt. Toen waren ze onbekenden, ondertussen zijn ze hartsvriendinnen. “Ze zijn hier dit jaar zelfs op vakantie geweest. Samen, op mijn bankje aan de Maas, daar wilde ze zitten.”

 

Samana staat voor mensen verbinden. En soms kan dat – letterlijk – heel ver gaan. Dankzij Creativitijd/SWAP 2018 hebben Annie Vanzieleghem (73) uit Harelbeke en Gabie Thielens (71) uit Maaseik elkaar gevonden. “Ik had het op de website van Samana gelezen, dat ze een ruilactie organiseerden”, begint Annie. “Ik ben heel graag creatief bezig, heb me ingeschreven en kreeg al snel een brief met een woordje uitleg over de vrouw voor wie ik een geschenkje moest maken. Haar voornaam stond erin, lievelingskleur blauw, dingen waarmee ze graag bezig was.”

 

Inspiratie was er meteen. En veel. In een zelfgeschilderd doosje zitten tientallen kaartjes en kleine attenties. En bovenop staat Gabie, gehaakt door Annie. Ze had zelfs leren origami plooien, omdat in het briefje stond dat Gabie daar graag mee bezig was. “Ja, ik wou dat het bijzonder was. Dus ben ik op internet gaan opzoeken hoe je dat doet.”

 

Bijzonder was het in elk geval, volgens de ontvanger aan de andere kant van het land. Gabie: “Ik was echt ontroerd toen ik het doosje opendeed. Zo waardevol voor mij. Ik heb er echt een dag of twee voortdurend naar zitten staren.”

Er kwam al snel een brief terug. “Ik voelde direct een klik. En we zijn sindsdien blijven schrijven, we bellen ook geregeld, sturen berichtjes.”

Na enkele jaren wachten, hebben ze elkaar eindelijk deze zomer ontmoet. “We hebben daar echt een fantastische tijd gehad. We zijn gaan fietsen door de bomen, ik heb met Gabie op haar bankje aan het water gezeten, we hebben lekkere knapkoek gegeten.”

 

En doen ze dit jaar terug mee aan de SWAP? “Absoluut!”, klinkt het zowel in Harelbeke als Maaseik. Of ze al een idee hebben? “Helemaal niet, dat hangt af wat er op het briefje van ons ‘maatje’ staat. Je wil iets persoonlijks maken. Ik snap dat niet iedereen kan haken of knutselen. Maar waarom bijvoorbeeld dan geen mooie tekst schrijven of een betekenisvolle foto maken?”.

 

Het volledige interview kan je op 1 oktober in Goesting in Samana 2023 lezen.
Schrijf je voor 1 oktober in voor de SWAP!