#Samen tegen corona | Warme oproep 💛

Maatregelen om de verspreiding van het coronavirus in te dijken zijn van kracht gegaan. Deuren sluiten en ouderen en mensen met een verminderde weerstand mogen de komende weken uit voorzorg minder tot geen bezoekjes verwachten. Mensen die vaak al gevoelig zijn voor sociaal isolement zien hun contact met de buitenwereld daardoor noodgedwongen nog meer wegebben.

Onze Samana-vrijwilligers doen hun uiterste best om de eenzaamheid die hierdoor ontstaat via digitala kanalen te doorprikken. Ook onze Samana Boodschappenlijn en Mantelzorgtelefoon draaien op volle toeren.

Maar ook jij kan met een kleine moeite mensen in quarantaine een hart onder de riem steken. Onder het motto #samentegencorona zien we online heel wat mooie en creatieve ideeën circuleren. Samana kan deze initiatieven niet genoeg toejuichen en mee helpen promoten.

In de hoop dat het kan inspireren lijsten we hieronder graag een greep uit de initiatieven op.

Andere manieren van contact houden

We worden allemaal opgeroepen om binnen te blijven en contact buiten het gezin te beperken. Een bezoekje aan iemand die alleen zit mag dus niet meer. Gelukkig zijn er andere manieren om contact te houden. De nummer 1 is natuurlijk de telefoon, maar er bestaan de dag van vandaag ook heel wat digitale applicaties die contact houden op afstand mogelijk maken. Op deze pagina lijstten we ze even voor je op.

Je kan het natuurlijk ook creatief aanpakken en in de wagen naast de woning voor het raam met elkaar bellen.

RV Gerbrand belt vanuit auto naar oma Diane.

Een warme buurt

Heel wat mensen uit de risicodoelgroep blijven noodgedwongen thuis. Maar hoe komen ze dan aan hun inkopen? Daar kan jij bij helpen. Vraag even rond of je voor iemand boodschappen kan meebrengen van de winkel of de apotheek. Of hebben ze nood aan een babbel via telefoon of iemand die met de hond gaat wandelen? Het grafische bureau Just goe heeft daarvoor een kaartje gemaakt dat je thuis kan afdrukken en in je buurt in de bus kan steken. Download hier het kaartje. Voor onze Samana-vrijwilligers hebben we een kaartje op maat van Samana gemaakt. Dat kan je hier downloaden. Je kan je daarnaast natuurlijk ook kandidaat stellen als vrijwilliger voor de Samana Boodschappenlijn.

Kaartje Just goe

Kaartje Just goe

 

Kaartje warme buurt

Kaartje warme buurt

Mondmaskers maken

Zoek je nog nuttig tijdverdrijf voor in ‘je kot’? Maak dan mondmaskers voor jezelf, anderen en onze hulpverleners. Want deze zijn schaars.
Het is geen tiptop medisch materiaal, maar een goedgemaakt mondmasker kan helpen om de verspreiding van het virus te hinderen en jezelf en anderen beter te beschermen. Heb je dus nog wat stofjes liggen? Op www.maakjemondmasker.be vind je tips om aan de slag te gaan. Of heb je nog sjaaltjes van Kazou of andere organisaties liggen? Dan kan deze handleiding je helpen.

Van Kazou-sjaaltje tot mondmasker: stap-voor-stap handleiding

Wij denken aan jullie

Laat je creativiteit of dat van je kinderen de vrije loop en maak iets waarmee je mensen in quarantaine duidelijk maakt dat je aan hen denkt. Schrijf bijvoorbeeld een brief of een kaartje, maak een knutselwerkje of een tekening.

Je kan ook een leuk filmpje maken en verzenden via Youtube, Vimeo, e-mail en chat-tools. Enkele programma’s die je kan gebruiken zijn: Powerpoint, Loom, Screencast-o-matic en Soapbox.

Je kan je creaties online delen met de hashtag #samentegencorona en mailen of opsturen naar mensen in de buurt of een woonzorgcentrum. Net zoals de leerlingen uit de Vrije Basisschool Trapop uit Retie dat deden.

Foto Vrije Basisschool Trapop Retie

Foto Vrije Basisschool Op Trapop Retie

Heb je echt heel veel te vertellen? De mensen van Happiedays maken het mogelijk om een familielid in een woonzorgcentrum of serviceflat te verrassen met een zelfgemaakt krantje.