977 verhalen over Samana

Al 70 jaar is Samana een omgeving waar chronisch zieken, mensen met een lichamelijke beperking en mantelzorgers steun en warmte kunnen vinden. En al 70 jaar lang kunnen we hierbij rekenen op de prachtige inzet van duizenden vrijwilligers.

Het is dan ook een mooie reden om even stil te staan bij wat Samana betekent. Voor mensen met een chronische ziekte, mantelzorgers én vrijwilligers.
In de periode mei tot juli 2019 hebben we daarom 977 verhalen verzameld. De belangrijkste bevindingen delen we graag met jou, samen met enkele van die verhalen. (De namen in de verhalen hebben we om privacyredenen aangepast.) 

Huisbezoek

Huisbezoek is een unieke meerwaarde van Samana. Er is een wederkerig contact, het geeft zin aan het leven van mensen met een chronische ziekte of zorgnood en vrijwilligers. Het ‘kleine ontmoeten’ wordt sterk gewaardeerd. Er is ruimte om over emoties te praten in een veilige context en dat geeft diepgang.

Ik ben Mark ALS-patiënt. Ik kan al meer dan een jaar mijn armen niet meer bewegen, kan bijna niet meer stappen en zeer moeilijk spreken. Wat ik hier vertel, heeft mij zowel fysisch als mentaal zeer veel moeite gekost. Aanvankelijk was ik niet geneigd om me bij Samana aan te sluiten. Ik dacht dat er genoeg zieke mensen waren die het meer nodig hadden dan ik. En dan nog, wat konden ze nog voor mij doen, zo lang zou ik toch niet meer leven. Maar via een vriend van een vriend kwam ik toch in contact met Samana. De laatste vier maanden kwam die elke week op bezoek en op de duur keek ik daar wel naar uit. Ook al kon ik zelf nog weinig zeggen, het spreken ging steeds moeilijker, ik genoot van wat hij tegen mij en mijn vrouw vertelde. Vanuit zijn ervaring met andere chronisch zieke mensen begreep hij beter hoe wij ons voelden, met welke vragen wij zaten, welke frustraties wij hadden. Deze ervaringen hebben mij goed gedaan tijdens de laatste maanden van mijn leven en daarvoor kan ik Samana alleen maar dankbaar zijn, zonder Samana had ik die niet gehad. (Mark is in mei 2019 overleden)

Verbinding

We verbinden mensen met elkaar. Mensen kunnen ook van rol veranderen, van vrijwilliger naar persoon met een chronische ziekte, en omgekeerd. Bij jongeren (40 tot 60 jaar) biedt Samana een kans tot vriendschappen en het ontmoeten van nieuwe mensen, bij de ouderen is de mogelijkheid om vrienden, buren en kennissen terug te zien een belangrijk aspect.

Mijn probleem is eenzaamheid. Ik kan me vaak zo alleen voelen. Dan bel ik naar een aantal van de mensen waarmee ik doorheen de jaren een goede band heb opgebouwd. Enkele van mijn leden, want ik noem ze geen zieken. Mensen met een diep verdriet, dat we kunnen delen. We hebben gezamenlijk nood aan bijpraten, zo om de drie weken. Dan gaan we samen koffie drinken of een ijsje eten. Ik voel me dan niet zo alleen. Mensen waarbij je meer kwijt kan dan bij je eigen familie, kinderen. Want voor hen verzwijg je meer je miserie. Ik zet me in voor Samana, maar ik krijg veel meer terug dan wat ik geef. Het is nog de moeite om op te staan als ik weet dat ik niet alleen ben.

Connectie

Lokale activiteiten maken dat mensen de deur uitgaan. Zij connecteren zich met de buitenwereld, de mogelijkheid tot contact met anderen is de belangrijkste drijfveer. Het feit dat mensen met een chronische ziekte opgehaald worden en persoonlijk onthaald worden, versterkt het gevoel van erbij te horen.

Maar moikke (meisje) toch. Ik ben zo content met wat ik nog kan en wat ik kan doen met Samana. Vandaag, de uitstap naar Tongeren, meer moet dat niet zijn. Een goede chauffeur en een goede autocar, goede uitleg op de Grote Markt en in de basiliek. Goed eten en drinken en heel veel vriendschap. Wat wil een mens nog meer? Niets. Ik ben content dat ik nog mee kan en alles nog kan verstaan. De vriendschap die ge krijgt, dat doet mij deugd. Dat kunt ge in geen pilletje vinden.

Energie

Vakanties springen er uit als energiegever voor mensen met een chronische ziekte.

Daar hing ik dan te bengelen, voetjes in de vrije ruimte, aan een stalen kabel enkele 10-tallen meters boven de grond, in de Oostenrijkse Alpen. Oh my God! Is dit echt? Hoogtevrees kan soms een lastige bezoeker zijn en dan voel ik mijn bloed pijlsnel van in mijn tenen stijgen naar mijn middenrif en terug. Dankzij de motivatie en de geruststellende woorden van vrijwilligers en medereizigers, dankzij de humor en de kracht van de groep is dit niet langer een droom. Een verrukkelijk gevoel van overwinning, vreugde en diepe dankbaarheid gaat door me heen. Mijn ballast voor even weg, ik vul mijn rugzak met vreugde, met plezier, met nieuwe ontmoetingen en vriendschap. Goede vitamientjes om weer verder mee te gaan.

Vrijwilligers essentieel

Vakanties worden mogelijk gemaakt door vrijwilligers. Zij zijn essentieel voor het wegwerken van de praktische beslommeringen en zijn belangrijker dan de reisgenoten.

Op de kerstvakantie afgelopen jaar heb ik gedanst. De vrijwilligers trokken mij op de dansvloer. Ik heb genoten van het dansen. Sinds ik ziek ben geworden deed ik minder en durfde ik minder. Het gaf me een goed gevoel dat ik dit durfde met de aanmoediging van de vrijwilligers.

Contact

Vrijwilligers worden gedreven door contact met mensen en iets betekenen voor anderen. Ook voor vrijwilligers betekent Samana het doorbreken van hun eenzaamheid.

Jaren geleden ontmoette ik Trixy, samen met haar man. Stilletjes aan groeide er een band. Nadat haar man overleden is, werd de band nog sterker. Een band heel speciaal. Als ze naar het ziekenhuis geweest is, ben ik de eerste die ze bij thuiskomst belt. Ah, ben je daar weer, dan is m’n dag goed. Moest er met haar iets gebeuren, ik zou er echt verdriet van hebben. Het is moeilijk om er woorden aan te geven, maar ze betekent veel voor me. Als ik haar zie, pakt ze me een keer goed vast. Dat betekent veel voor ons allebei. Voor haar is Samana erg belangrijk, ze verkiest Samana boven alles. Ik verlicht een stuk haar eenzaamheid.

Weerbaarheid

Het cursusaanbod maakt mensen weerbaarder en geeft hen het gevoel van sterker in het leven te staan. Het is erg ondersteunend om een gevoel van eigenwaarde terug te vinden, om tot jezelf te komen en nieuwe mogelijkheden te ontdekken.

Ik zat daarnet op de tram. Er waren jongens op de tram elkaar aan het fikfakken, plagen … Er zat een vreemde naast mij … Normaal gezien zou dit angst en spanning bij mij oproepen. Maar vorige cursusnamiddag leerden we dat je met een andere blik naar de wereld kan kijken (ingebeeld functioneren). Ik paste dit toe en zag dat het eigenlijk allemaal erg veilig was. Ik kon mij ontspannen, naar buiten kijken en genieten van hetgeen ik buiten zag. Wat ik leerde tijdens de cursus, kon ik direct toepassen. Wat een meerwaarde in mijn leven!

Wij

Het groepsaspect is een belangrijke factor bij het leren. Het lotgenotencontact dat hier uit voortvloeit geeft een extra dimensie aan het cursusaanbod.

Samen met lotgenoten is mekaar begrijpen, luisteren en jezelf in iets herkennen. Het is tot rust komen. Zeker in de cursus die ik volgde: ontdek jezelf. Het was een zeer goede cursus. We konden huilen, we konden lachen en er was begrip voor iedereen die anders is.

Delen

Ook bij mantelzorgers is het aspect van lotgenotencontact zeer belangrijk. Energie wordt geput uit het delen van ervaringen met mekaar.

Ik ben ouder van een persoon met een beperking. Ons leven is daardoor bepaald. Mantelzorger zijn is niet alleen kommer en kwel. Wij beleven heel wat mooie en intense momenten. Ik volgde al verschillende initiatieven bij Samana zoals een cursus en brondagen. Wat mij vooral aanspreekt is het lotgenotencontact. Mensen die hetzelfde beleven weten wat het is. Ik ontmoet er heel wat mensen met inhoud. Zij gaan naar de diepte en de essentie van leven. Ik kan er mijn ervaringen delen en luisteren naar verhalen van anderen. Het is een pluspunt om mensen te ontmoeten die in verschillende situaties staan. Zo zijn er mensen die zorgen voor een partner en ouders van kinderen met een beperking. Er is veel gemeenschappelijk maar er zijn ook verschillen. Door uit te wisselen leer ik mijn verhaal soms te relativeren. Ik kom altijd met een goed gevoel terug.

Geen Samana zonder de kracht van vrijwilligers!

Vrijwilligers zijn cruciaal binnen de werking. Samana-vrijwilligers zijn attent voor kleine dingen, zijn onbaatzuchtig en kiezen voor een authentiek, oprecht, betekenisvol contact waar ruimte voor ontmoeting mogelijk is. Onze vrijwilligers maken het verschil voor mensen, gewoon met wat ze doen.

Ook vrijwilliger bij Samana worden?

Meld je hieronder aan als vrijwilliger en samen bekijken we hoe we jouw rol als vrijwilliger bij Samana kunnen vormgeven.

  • Datumnotatie:DD slash MM slash JJJJ
    Trekt de omschrijving van één van onze werkingen jouw aandacht? Of heb je nog geen specifieke voorkeur? Duid het hierboven al even aan.
  • We maken graag even kennis via een telefoongesprek. Het doel hiervan is om je vooraf wat beter te leren kennen en te samen te bekijken hoe we jouw rol als vrijwilliger het best kunnen invullen.
  • Vul hier het e-mailadres in waarmee we jou mogen contacteren.
  • De gevraagde informatie zal uitsluitend gebruikt worden om je op de hoogte te houden van onze activiteiten en publicaties. Ze wordt in geen geval aan derden meegedeeld. Je hebt het recht kennis te nemen van jouw gegevens die in onze bestanden werden opgenomen. Je kan ook jouw gegevens kosteloos laten verbeteren of schrappen. Zonder jouw uitdrukkelijke toestemming kunnen jouw gegevens niet doorgegeven worden. Jouw gegevens worden geschrapt wanneer je niet meer deelneemt aan onze activiteiten.