Hoe wil jij herinnerd worden?

De essentie van jouw leven in een boekje.
Samana zoekt mee naar de juiste woorden.

Je weet dat je niet lang meer te leven hebt. Een paar jaar, een paar maanden of minder. Veel gedachten en vragen spelen door je hoofd, maar ze uitspreken is niet gemakkelijk. Wat is voor mij belangrijk? Hoe kijk ik naar mijn leven en de dood? Wat wil ik nog meegeven aan de mensen die ik graag zie?

Praten over afscheid nemen is moeilijk, ook met mensen die je nauw aan het hart liggen. Het kan verdriet met zich meebrengen en angst voor wat gaat komen. Een eindelevensgesprek kan voor jou rust brengen en verbinding creëren met jouw naasten.

Wij zorgen ervoor dat je de juiste woorden vindt om een balans van je leven op te maken. Samen met jou gaan we daarvoor op zoek naar de essentie/kern/hart van jouw leven. Een eindelevensverhaal is dus geen chronologisch levensverhaal, maar is wel een portret van jou: wie ben jij als MENS?

Jouw verhaal krijgt vorm in een boekje zodat je iets tastbaars hebt om na te laten aan je naasten. Een stukje van jou, voor als jij er niet meer bent.

 

Getuigenissen

“Tijdens het eindelevensgesprek brengt de vrijwilliger je recht naar de essentie van jouw leven: wie ben ik, waar ben ik dankbaar voor, waarvan heb ik spijt, hoe kijk ik naar de dood … Het deed me enorm deugd te praten over de dingen die mensen uit mijn omgeving niet durven benoemen.”

Bob

“Het is een prachtig initiatief. Het boekje kunnen bekijken, is weer even dicht bij moeke zijn. Het is haar verhaal. Ze vertelde dit met volle overtuiging. Haar woorden opnieuw kunnen lezen, troost ons en geeft ons moed om weer verder te gaan.”

Katrien

Praktisch

Voor wie is een eindelevensgesprek?

Je bent al wat ouder, een palliatieve patiënt of een kwetsbaar persoon en je bent in de laatste fase van je leven.

Wat kan je verwachten?

Een vrijwilliger van Samana, opgeleid door Amfora vzw, komt graag bij jou langs voor een eindelevensgesprek. De vrijwilliger zal jou vragen stellen en oprecht luisteren naar jouw verhaal. Je mag rekenen dat het interview ongeveer 1u tijd neemt. Nadien wordt een boekje met jouw eindelevensverhaal gemaakt en aan jou bezorgd in een witte magneetdoos.

Hoe vraag je een eindelevensgesprek aan?

  • Bij voorkeur via zingeving@samana.be, maar je kan ook bellen naar 02/246.47.71 (tijdens kantooruren).
  • Je vermeldt: Jouw voornaam, naam, geboortedatum, adres of verblijfplaats, telefoonnummer en mail.
  • Geef aan op welk moment de vrijwilliger het beste langskomt (voormiddag, namiddag, avond). Ook of het gesprek al dan niet op korte termijn nodig is.
  • Neem je contact op als mantelzorger, vrijwilliger of professionele in de zorg? Vraag vooraf het akkoord van de persoon en laat ook jouw gegevens achter.

Wat gebeurt er na de aanvraag?

  • Samana gaat op zoek naar een vrijwilliger. Hou er rekening mee dat het vinden van een beschikbare vrijwilliger, even tijd vraagt.
  • De vrijwilliger contacteert jou rechtstreeks voor een afspraak. We streven ernaar dat dit binnen de 2 weken is.
  • Het interview (+/- 1u) vindt plaats bij jou thuis of waar jij op dat moment verblijft.
  • De vrijwilliger schrijft jouw verhaal neer en laat het je nalezen.
  • Op afspraak komt de vrijwilliger jou het boekje brengen.
  • Jij hebt een uniek geschenk voor je naasten, verpakt in een mooi doosje.

Wil je graag aan de slag als ‘Schrijver van eindelevensverhalen’? Bekijk dan zeker de informatie om vrijwilliger te worden via de vacatures van Samana.

Meer info?

www.amfora.be/ik-wil-praten

zingeving@samana.be

02/246.47.71 (tijdens de kantooruren)