Samana lanceert het Scholennetwerk voor jonge mantelzorgers

17% van de jongeren op school zit in een mantelzorgsituatie. Een ingrijpend gebeuren dat grote impact heeft op hun leven.  Daarom startte Samana het project ‘Samen naar een mantelzorgvriendelijke school’. Samen met de school en de leerlingen bekijkt Samana hoe de school mantelzorgvriendelijk kan gemaakt worden voor jonge mantelzorgers. Op 16 mei lanceerde Samana het Scholennetwerk voor jonge mantelzorgers. Dit is netwerk van alle scholen die zich inspannen om jonge mantelzorgers op school te ondersteunen.

Mantelzorgvriendelijke school

Op jonge leeftijd zorg dragen voor een van de (groot)ouders, een broer of zus, is een ingrijpend gebeuren. Jonge mantelzorgers nemen taken op die meestal door volwassenen worden opgenomen en krijgen verantwoordelijkheden toevertrouwd die niet altijd stroken met hun leeftijd. Dat heeft een grote invloed op hun leven, ook en zeker op school.

Daarom startte Samana met het project ‘Samen naar een mantelzorgvriendelijke school’. Een innoverend project waarin samen met de scholen gekeken wordt welke mogelijkheden er zijn om jonge mantelzorgers op school te ondersteunen.

Scholennetwerk voor jonge mantelzorgers

Op 16 mei lanceerden we het ‘Scholennetwerk voor jonge mantelzorgers’.

Scholen die succesvol het project Samen naar een mantelzorgvriendelijke school’ hebben doorlopen, worden hier verenigd en verder door Samana ondersteund. Door zich te verenigen kunnen scholen elkaar inspireren en van elkaar leren. Diezelfde namiddag wordt ook het boek ‘Jonge mantelzorgers op school’ voorgesteld, een uitgave van Politea. Deze publicatie nodigt scholen uit oog te hebben voor jonge mantelzorgers en hen te ondersteunen. Het boek schetst de situatie van jonge mantelzorgers en brengt relevant cijfermateriaal, praktische voorbeelden en getuigenissen van jonge mantelzorgers zelf.

De lancering van het ‘Scholennetwerk voor jonge mantelzorgers’ vond plaats op donderdag 16 mei in het Vlaams Parlement te Brussel.
Bekijk HIER de reportage uit het VRT journaal van 16 mei 2019.

Meer info? www.samana.be/mantelzorgvriendelijke-school