Workshops op het Forum (10u - 17u)

Creatief dagboek (10u15 – 11u30)

 • Een creatief dagboek opstellen helpt betekenis en kracht te vinden in je leven. In deze workshop gaan we zelfs nog een stapje verder: we creëren een goed-momenten-boek, een dagboek dat je samen met je mantelzorger, de persoon voor wie je zorgt, je (klein)kinderen,… kan maken om samen de goede momenten vast te leggen. Kom ontdekken hoe je dat doet!

 
Illustratie (10u30 – 11u45)

 • Veertien jaar lang had Fatinha Ramos een knipperlichtrelatie met een ziekenhuisbed in Coimbra, Portugal. Haar glazenbottenziekte dwong haar om aan het tekenen te slaan, een passie die haar nooit meer zou loslaten. Fatinha, bekend van boeken als ‘looking for Yori’ en ‘Ik ben heel veel liefde’, neemt ons mee op sleeptouw door haar unieke imaginaire wereld. Als kunstenaar weet zij als geen ander hoe je de diepste roerselen uit je lijf kan neerzetten op papier. Laat je inspireren en kom je eigen artistieke talenten bot vieren in deze initiatie Illustratie.

Samen zingen (10u30 – 12u15)

 • Niets zo ontladend als samen zingen! Samen zingen brengt enthousiasme, verbondenheid, geeft kracht. Samen met zijn zus Hannelore leert Hans Primusz alle geïnteresseerden enkele bekende liederen aan. Je hoeft geen nachtegaal zijn om deel te nemen aan deze workshop, iedereen is welkom! Nadien zal je je kunnen tonen aan de rest van de deelnemers tijdens een kort optreden.

Emino (10u30 – 12u15)

 • In het ESF project ‘Mantelzorgers aan het werk’ biedt Emino vzw in samenwerking met Magenta en Dominiek Savio individuele trajectbegeleiding aan personen die mantelzorgtaken opnemen en hierdoor moeilijkheden ondervinden bij de (re)integratie op de arbeidsmarkt of de combinatie werk/zorg. Op die manier willen ze hen een stap dichter bij de arbeidsmarkt brengen om indien mogelijk door te stromen naar een duurzame tewerkstelling. Via deze workshop nemen ze jullie graag mee in de basismethodiek van “Werkkracht” en een aantal andere reflectieopdrachten waarbij de balans werk/gezin/privé in kaart worden gebracht.

Mindfulness (11u30 – 12u45)

 • Last van stress, spanning slapeloosheid, piekeren … ? Wil je opnieuw de touwtjes in handen nemen? Dan is Mindfulness de ideale workshop voor jou! Word je bewust van jou eigen ervaringen, gevoelens, gedachten … En leer door middel van aandachtsoefeningen jezelf terug in balans brengen. Kristien Ogiers van zinnebeeld komt voor jullie deze initiatie mindfulness geven.

 
Bewuste Bourgondiër (11u30 – 12u45)

 • Wil je zelf een Bewuste Bourgondiër worden? Weet je niet meer waar je hoofd staat door alle tegenstrijdige info over voeding? Wil je zelf leren hoe je echte gezonde voeding kan herkennen? Kom dan zeker naar deze interactieve lezing door Erica Rutten. Tijdens deze lezing wordt op een leuke manier de grondbeginselen van een gezond voedingspatroon uitgelegd. Er is ook ruimte om vragen te stellen!

Solliciteren met een chronische ziekte (12u15 – 13u30)

 • Tijdens deze workshop wordt het thema werken en solliciteren met een chronische ziekte besproken. Er worden inzichten gegeven rond werken met pijn: hoe vind je de balans tussen belasting en belastbaarheid; we geven tips en tricks bij het solliciteren met een chronische ziekte en tot slot geven we een overzicht bij welke instanties je terecht kan in de zoektocht naar of het behoud van werk.

Zorgmassage (12u15 – 13u30)

 • Zin in pure verwennerij terwijl je iets bijleert? Kom dan naar de workshop zorgmassage. De zorgmassage is een zachte massagetechniek die weinig contradicties kent en geschikt is voor zorgbehoevenden. Deze aangepaste massagetechnieken bieden rust en is een moment van pure verwennerij. Door de handmassage worden allerlei klachten (zoals pijn, angst, ongemak) verlicht.


Hartcoherentie (13u45 – 15u)

Hartcoherentie is een manier om met zorgen en stress om te gaan. Het is een eenvoudige ademhalingstechniek waardoor je meer innerlijke rust kan ervaren, ook op moeilijke momenten. Onrust wordt immers veroorzaakt door gedachten, emoties en onze ademhaling. In deze workshop kan je zelf ervaren hoe je via je ademhaling en vooral de focus erop, je hartritme en ook jezelf opnieuw in evenwicht kan brengen. Anne Van Sluijs, hartcoherentie-coach en psychotherapeut, leidt deze workshop in goede banen.

Mantelkracht (14u – 15u15)

 • De agenda van de mantelzorger is vaak goed gevuld. Men loopt van hot naar her om alles in orde te krijgen. Dit kan leiden tot stress. In de workshop bekijken we samen wat stress is en waarom sommigen er gevoeliger voor zijn dan anderen. We onderzoeken hoe stress op je inwerkt (zodat je het op tijd kan herkennen) en we delen tips over hoe je er mee kan omgaan.

Klankrelaxatie (15u30 – 16u45)

 • Wil je graag tot rust komen, wat me time, helemaal ontspannen en eventjes ontsnappen aan de realiteit van het dagelijkse leven? Dat kan met deze workshop klankrelaxatie. Met verschillende klanken en instrumenten (klankschalen, gongs, didgeridoo…) nemen we je mee op een verrijkende en ontspannende reis.  Met de steun van het Vlaams Fonds voor de Letteren.

Mocktailclub (sessie 1: 10u15 – 11u30)  (sessie 2: 12u15 – 13u30) (sessie 3: 14u15 – 15u30)

 • Lust je geen alcohol, mag je geen alcohol meer drinken, ben je het beu om altijd maar een ‘saai’ glaasje fruitsap of een cola’tje te drinken of heb je gewoon eens zin in iets anders? Dan is deze workshop ‘Mocktails’ iets voor jou! In deze workshop leert Marie, van de Mocktailclub, ons om lekkere ‘Mocktails’ te maken. Dit alcoholvrije zusje van de cocktail ziet er fantastisch uit en zit dan nog eens boordevol smaak. Kom ontdek en proef!