Op naar een mantelzorgvriendelijke school!

Jonge mantelzorgers zijn jongeren die thuis een extra handje toe steken omdat een broer, zus of iemand van de ouders ziek is, een
beperking heeft of kampt met een verslaving. In Vlaanderen zouden zo’n 20 000 tot 40 000 jonge mantelzorgers (JMZ) zijn en toch blijven ze onder de radar. Minister Vandeurzen besteedt in zijn Vlaams mantelzorgplan uitgebreid aandacht aan aandacht voor en de ondersteuning van deze jongeren. Uit internationaal onderzoek blijkt immers dat het mantelzorger-zijn voor jongeren een grote invloed heeft op hun sociaal leven en op
hun schoolcarrière.

Ook Samana trekt -als mantelzorgvereniging- de kaart van jonge mantelzorgers. We zijn gestart met een project om van scholen een mantelzorgvriendelijke omgeving te maken! Een omgeving waar JMZ zich begrepen en ondersteund voelen. Deelnemende scholen krijgen na het afleggen van een succesvol traject, de titel van ‘Mantelzorgvriendelijke school’.

De Limburgse scholen Kindsheid Jesu en HAST waren piloot-scholen. Er werd een grootse bevraging opgezet bij meer dan 2000 leerlingen en 100 leerkrachten rond JMZ. Verder gingen diverse actiegroepen van leerlingen, leerkrachten, zorgcoaches en directieleden aan de slag. Participatie en sensibilisering staan centraal.

Samana is klaar om met dit project in Vlaanderen ‘on tour’ te gaan, om nóg meer scholen aan het denken te zetten rond een mantelzorgvriendelijke schoolomgeving.

Bekijk hier de belangrijkste resultaten van ons onderzoek: