Genieten

SAM: kleding voor prikkelgevoelige en prikkelzoekende kinderen

Wat als je kind hypergevoelig is voor alles wat prikt of irriteert aan zijn kledij? Terwijl sommige kinderen juist sterkere tactiele prikkels zoeken en een friemelstrategie ontwikkelen om stress te verminderen? De kledinglijn SAM heeft voor beiden een oplossing op maat.

Tekst: Miet Waes - Foto's: SAM - januari 2022
De kledij van SAM heeft een positieve invloed op het gedrag van prikkelgevoelige sensitieve kinderen.

 

Het eerste wat ik doe wanneer ik met een nieuw kledingstuk thuiskom, is de prikkelende etiketten eruit knippen. Ook als de stof niet zacht genoeg aanvoelt, koop ik het kledingstuk niet, hoe mooi het ook oogt. Ik was dan ook heel nieuwsgierig naar SAM, een speciale kledinglijn voor prikkelgevoelige sensitieve kinderen. Maar wat zijn prikkelzoekende kinderen? We hadden een gesprek met An Luyten (41) moeder van Bas (11) en Lex (9) uit Herentals die SAM oprichtte.

Prikkelarme kledij
An Luyten: “Mijn zoontje Lex, die nu negen jaar oud en hoogsensitief is, maakte me van kleins af heel duidelijk wat hij wel en niet wilde dragen. Een etiket, een kriebelende naad of stiksels was voldoende om het kledingstuk nooit meer te willen aandoen. Veel kleren bleven dus ongebruikt in de kast liggen. Omdat het een moeilijke zoektocht werd naar kleding, die zacht genoeg was en waarvan geen etiketten, stiksels of andere zaken hem stoorden, besloot ik twee jaar geleden om zelf een collectie prikkelarme kledij uit te werken.’

"Een etiket, een kriebelende naad of stiksels was voldoende om het kledingstuk nooit meer te willen aandoen."

Zijdezachte stoffen, geen naden, geen knopen, geen etiketten
“Omdat ik niet over één nacht ijs wilde gaan, vroeg ik raad aan psycholoog Wim Tops en samen richtte we een focusgroep op met therapeuten, pedagogen, logopedisten, leerkrachten en ervaringsdeskundigen. Ik heb hun stalen van verschillende stoffen voorgelegd en koos op hun advies voor een viscose- en katoenmix die een beetje als zijde aanvoelt. De knopen zijn vervangen door een rekbare band. De etiketten zitten in de zakken verwerkt, waar ze niet hinderen. Jongens en meisjes die wel graag prikkels opzoeken, kunnen eraan frullen. De naden zijn niet voelbaar aan de binnenzijde.”

Ook kledij voor de prikkelzoekers
“Uit gesprekken met die experts leerde ik immers dat er naast prikkelgevoelige kinderen ook veel ‘prikkelzoekers’ zijn. Dat zijn kinderen die net tastbare prikkels nodig hebben omdat het hen helpt hun energie te kanaliseren. Ook voor die kinderen wilde ik kledij maken. Zo ontwikkelde ik broeken en hoodies met wriemelmateriaal: verschillende stoffen, sluitingen waarop je naar hartelust mag bijten, hangers, stressballetjes om in te knijpen…”

"Prikkelgevoelige kinderen hebben tastbare prikkels nodig omdat het hen helpt hun energie te kanaliseren."

Betaalbaar, kwalitatief en duurzaam
“Toevallig leerde ik Mette kennen, een modeontwerpster uit Kopenhagen met ervaring in kinderkleding. Omdat bij haar zoontje autisme werd vastgesteld, is ze tevens een ervaringsdeskundige mama. Toen ook een Belgische fabrikant mee aan boord stapte, konden we twee jaar geleden van start gaan met een eerste collectie. Oorspronkelijk werkten we samen met een bedrijf uit China, maar nu zijn we voor de productie scheep gegaan met een bedrijf in Turkije. Door dichterbij te produceren zal de ecologische footprint aanzienlijk verkleinen door minder transport. Het moest betaalbaar blijven, maar ik vond het ook belangrijk dat de productie op een duurzame en een eerlijke manier tot stand komt.”

SAM
“Ik koos voor de naam SAM wat een afkorting is van ‘Sensory And More’. Bovendien wilde ik een naam, die zowel een jongens- als een meisjesnaam is want mijn kleding is uniseks. Ik hou het bij heel tijdloze modellen en koos voor de neutrale kleuren donkerblauw en grijs. “

 

Een uitgebreide collectie
“We ontwerpen kleren voor kinderen van 4 tot 16 jaar. Oorspronkelijk hadden we enkel drie modellen van broeken. Nu is onze collectie uitgebreid met sokken, ondergoed, T-shirts, jeans, mutsen en sjaals, hoodies, verzwarende kragen die omkeerbaar zijn in blauw/grijs, maar ook bijtaccessoires, bijtjuweeltjes, stressballetjes, wriemelaccessoires voor in de zakken. “
An laat fier haar collectie zien, die heel stijlvol en sober oogt. Het is een plezier om de stoffen te voelen die warm, maar ook zijdezacht aanvoelen.
Omdat de elastieken in kousen mij vaak irriteren, was ik benieuwd naar de sokken en kousen van SAM die verkrijgbaar zijn van maat 28 tot 41. Maar ook die zijn een schot in de roos. Ze zijn gemaakt uit organisch katoen, dat superzacht aanvoelt. Er zijn geen voelbare naden en ook geen elastieken bovenaan. Ze spannen niet rond de enkel en zijn gemakkelijk aan en uit te trekken.”

‘Prikkelrijke’ hoodie, een heel bijzondere trui
“Nieuw is ook de ‘prikkelrijke’ hoodie, die werd ontwikkeld in samenwerking met studenten Toegepaste psychologie van de Thomas More Hogeschool in Antwerpen. Ze kwam tot stand na uitgebreide panelgesprekken. Zowel uit het onderzoek als in de praktijk blijkt dat friemelelementen overprikkelende kinderen rust brengen. Ze helpen hen stress en overprikkeling beter te kanaliseren zodat het kind minder wordt afgeleid, zich meer kan focussen en zich dus beter in zijn vel voelt. “

"Prikkelrijke hoodie, een heel bijzondere trui."

 

Verzwaarde kraag?
Dat kinderen graag wriemelen en op iets bijten, kunnen we begrijpen. Maar wanneer we zo’n verzwaarde kraag, die wellicht mooi associeert met de hoodie, op de weegschaal leggen, zien we dat hij 1kg 700 gr weegt. Wat is daar nu aangenaam aan?
An Luyten: “Het gewicht werkt zoals bij een verzwaard deken. De druk op de schouders geeft een gevoel van geborgenheid en geeft rust bij overprikkeling. Doordat het perfect bij de hoodie past is het heel subtiel en kan het niet alleen thuis maar ook in de klas gebruikt worden.”

De kleding moet op 30° gewassen worden, mag in de droogkast en kreukt niet waardoor ze onmiddellijk terug aan kan. Als we de recensies op internet napluizen, is dat in veel gezinnen een dagelijks ritueel geworden.

" De druk op de schouders geeft een gevoel van geborgenheid en geeft rust bij overprikkeling."

Evelyn getuigt
“Wij hebben na een zoektocht van jaren eindelijk iets gevonden waar onze zoon rustig van wordt. Mijn zoon is een kind dat super flink zijn kleren aan doet maar altijd met tranen. Hij wil het zo graag maar kan jammer genoeg niets verdragen.
Hartverscheurende momenten zijn het al geweest de voorbije jaren. Maar sinds enkele maanden is hij Sam fan. Hij zei altijd: ik verdraag gewoon geen kleren. Maar nu is het ’s morgens: voor mij een Sam broek.”
Een andere moeder schrijft: “Mijn twee zoontjes van 7 en 5 jaar willen geen andere broek meer aandoen. De broeken zijn al ontel-baar maal gewassen en zonder krimpgevaar in de droogkast gestopt.”

Te koop op internet
An Luyten is van opleiding Burgerlijk Ingenieur-architect en werk als zelfstandige consulent. Zij houdt ervan creatief bezig te zijn. An: “Nu doe ik nog twee dagen consulting en de rest van de tijd besteed ik aan SAM. Ik ben begonnen met verkoop via eigen webshop in België, Nederland, Frankrijk en Oostenrijk, maar nu heb ik ook verkooppunten in Engeland, Nieuw Zeeland, Frankrijk, Australië en Denemarken. Daarbij komen binnenkort Qatar en de VS bij. Blijkbaar is er veel behoefte aan zo’n soort kledij.”

Meer info: SAM