JOHH Trofee Switch

Nieuwe VR-app laat jongeren in de huid van hulpbehoevende kruipen.

JOHH staat voor Jonge Helpende Handen. De JOHH Trofee Switch laat jongeren beleven hoe het voelt om hulpbehoevend te zijn, door hen aan de lijve te laten ondervinden hoe het voelt dementerend te zijn of in een rolstoel te zitten.

Samana wil chronisch zieke mensen en hun mantelzorgers sterker en weerbaarder maken en hen steunen in de uitbouw van een kwaliteitsvol leven. Samana verbindt mensen, ziek en gezond.

Samana wil ook jonge mensen bereiken en hen laten kennis maken met de wereld van wie ziek of hulpbehoevend is.

Met de JOHH Trofee Switch werkt Samana aan verbinding, maar spreken we jongeren nog meer aan in hun eigen taal. Die van ‘beleving’ via hun smartphone.

Met de Virtual Reality app en de Switch box ervaren jongeren hoe het voelt om hulpbehoevend te zijn. Zij ondervinden aan den lijve waarom oma zo verward is wanneer zij op bezoek gaan. Of hoe moeilijk het wel is als rolwagengebruiker om een schijnbaar eenvoudig parcours in de stad af te leggen of als mensen letterlijk boven je hoofd met elkaar praten? En wat als je je met een witte stok als slechtziende door een mensenmassa moet wurmen op een treinperron?

“Deze ervaring heeft me meer empathisch gemaakt,” zegt één van de deelnemers aan de Johh Trofee Switch. “Ik ga in de toekomst zeker meer aandacht hebben voor wie met beperkingen of ziekte door het leven moet.”

Wil je nog meer weten, kijk dan snel verder.