Een warme kerst voor iedereen - onze tips

De kerst-en eindejaarsfeesten staan weer voor de deur. Onze agenda’s staan bol van familiefeesten, uitstapjes naar de kerstmarkt en gezellig samenzijn met vrienden. Maar deze feestvreugde is niet voor iedereen een evidentie. Denk maar aan de ouderen of minder mobielen onder ons die de kerstperiode vaak alleen doorbrengen.

Omdat ze niet makkelijk (meer) te been zijn lukt het hen niet om zelfstandig boodschappen te doen, ze zijn afhankelijk van familie die soms wegblijft en contact zoeken via sociale media is vaak een te hoge drempel. Kortom: het contact met de buitenwereld ebt stilletjes aan weg. Een sociaal isolement dat tijdens de kerstperiode extra voelbaar is.

Onze Samana-vrijwilligers doen hun uiterste best om deze eenzaamheid te doorprikken. Maar ook jij kan met een kleine moeite een lichtpunt in deze – voor velen donkere – periode worden. We geven je alvast graag onze tips mee.

Een korte babbel

Eenzaamheid zit vaak goed verstopt achter normale gevels. Met een simpele druk op de deurbel van je buurman of buurvrouw kan je al een wereld van verschil maken. Pols even naar zijn of haar plannen met Kerst. Vaak kan je met deze korte babbel al heel wat doen.

Helpende hand bij het versieren

Ken je iemand die minder mobiel is? Help hem of haar om het kerstgevoel in huis te brengen met enkele kleine dingen. Denk maar aan het schrijven van de kerstkaartjes, cadeautjes shoppen of met het ophangen van kerstversiering.

Een extra bord aan de feesttafel

Heb je nog ruimte aan je feesttafel? Schuif een extra (rol)stoel aan de tafel en deel de gezellige warmte met iemand die het goed kan gebruiken.

Het hele jaar door

Bovenstaande tips leggen de klemtoon op de feestperiode. Maar ook na het afbreken van de kerstboom voelen ouderen en minder mobiele mensen zich alleen. Eenzaamheid werkt helaas niet volgens een kalender. Heb je zin om je het hele jaar door te engageren tegen eenzaamheid? Dan is vrijwilliger worden bij Samana misschien wel iets voor jou. Ontdek op deze pagina hoe je dat doet.