Samana geeft mantelzorgers tijd en ruimte

Als mens hebben we de natuurlijke reflex om voor mekaar te zorgen. In de eerste plaats voor de mensen uit onze directe omgeving: partner, kinderen, ouders, broers, zussen of andere personen waarmee we een sterke sociale band hebben.


Wanneer het daarbij gaat om de zorg voor een chronisch zieke of zorgbehoevende persoon, noemen we dat mantelzorg. Dat kan gaan van het nu en dan overnemen van lichte huishoudelijke taken tot heel intensieve bijstand, waarbij de mantelzorger de klok rond de zorg voor een of meerdere personen op zich neemt. Zeven dagen op zeven.

Hoe word je mantelzorger?

Omwille van de persoonlijke relatie is mantelzorger worden in de meeste gevallen een rol waar je geleidelijk aan in rolt. Wat praktische hulp na een ziekenhuisopname bijvoorbeeld vloeit vaak over in een langdurige mantelzorg.

Hoe geeft Samana mantelzorgers tijd en ruimte voor zichzelf?

Mantelzorger zijn is een mooie en verrijkende ervaring. Maar het is ook zwaar, dat mag niet onderschat worden. Daarom moet je er als mantelzorger ook altijd over waken dat je voldoende tijd en ruimte overhoudt voor jezelf. Regelmatig even op adem komen is noodzakelijk om de zorg voor wie je dierbaar is vol te houden. Ook op langere termijn. Hieronder vind je hoe Samana je daarbij kan helpen.Ons aanbod voor mantelzorgers

Infosessies Samana organiseert op regelmatige tijdstippen infosessies voor mantelzorgers. De spontane manier waarop je meestal mantelzorger wordt, betekent immers per definitie dat je er nooit echt op voorbereid bent. Laat staan dat je er een professionele opleiding voor hebt gekregen. Bovendien is mantelzorg voor iedereen verschillend, dus zit iedere mantelzorger met andere vragen en verwachtingen. Lees verder Activiteiten Samana organiseert het hele jaar door tal van activiteiten voor mantelzorgers. Dat kan gaan van een uitstap of een workshop tot gespreksgroepen of zelfs reizen. Daarnaast hebben we uiteraard ook een breed aanbod voor de chronisch zieke of hulpbehoevende persoon voor wie je zorgt. Lees verder Cursussen Specifieke kennis of vaardigheden kunnen je helpen om je taken als mantelzorger makkelijker te maken. Of om je leven als mantelzorger in balans te houden. Via cursussen, gespreksgroepen en studiedagen leren we je graag hoe je jezelf kunt blijven motiveren, waar je energie uit kunt putten en hoe je via mantelzorg een bijzonder betekenisvol leven kan uitbouwen. Lees verder Mantelzorgtelefoon Als mantelzorger ben je heel vaak het luisterend oor voor de persoon voor wie je met veel liefde en inzet zorgt. Maar zelf moet je je verhaal uiteraard ook wel eens kwijt kunnen. En dan liefst bij iemand die naar je luistert op het moment dat jij daar nood aan hebt en die je begrijpt. Zo iemand vind je bij de Samana Mantelzorgtelefoon op het nummer 078‑15 50 20. Lees verder Reizen Samana heeft een uitgebreid aanbod aan reizen voor personen met een verstandelijke beperking en voor chronisch zieke of hulpbehoevende mensen. Dat reisaanbod vind je hier. Maar ook voor mantelzorgers hebben we een specifiek aanbod, zodat je er eens onbezorgd tussenuit kan om de batterijen weer helemaal op te laden. En terwijl jij op adem komt zorgt Samana ervoor dat de persoon voor wie jij altijd klaar staat met de beste zorgen wordt omringd. Lees verder Contact Contact met andere mensen in dezelfde situatie kan diverse doelen hebben. Je kan ervan leren, maar het kan evengoed gewoon een moment van rust zijn. Online biedt Samana mantelzorgers de mogelijkheid om ervaringen uit te wisselen via het netwerkforum MaZo. Daarnaast zijn er bijvoorbeeld de Samana mantelzorgcafés waar we mantelzorgers ruimte geven om in een ontspannen sfeer met elkaar en met anderen in contact te komen. Lees verder Belangenbehartiging Omdat Samana door de Vlaamse overheid al sinds 1999 erkend is als ‘Vereniging voor mantelzorgers en gebruikers’, zijn we perfect geplaatst om jouw belangen als mantelzorger te behartigen. En om ervoor te zorgen dat je inzet de waardering krijgt die ze verdient. Lees verder

Blijf op de hoogte

Vul hieronder je e-mailadres in, dan houden we je regelmatig (maar zeker niet te vaak) op de hoogte van onze werking en diensten en bezorgen we je informatie die voor jou interessant kan zijn.